Украинский Медицинский Журнал
Издательство МОРИОН АПТЕКА online Компендиум Клиническая онкология Работа в медицине и фармации
Украинский Медицинский Журнал
  • Головна
  • Новини
  • Електронна публікація
  • Свіжий номер
  • Архів
  • Автори
  • Фахові заходи
  • Організації
  • Освіта
  • Протоколи та керівництва
  • Інформація про видання
  • Вимоги до авторів
  • Рубрики
    • Академія — дистанційна освіта on-line
    • Актуально
    • Випадок з практики
    • Доказова медицина
    • Історія медицини
    • Клінічні випробування
    • Лікарю-практику
    • Медична етика
    • Медичне право
    • Менеджмент та маркетинг у сфері охорони здоров'я
    • На стику спеціальностей
    • Належна клінічна практика
    • Наукові дискусії
    • Організація охорони здоров'я
    • Оригінальні дослідження
    • Події та коментарі
    • Редакційна інформація
    • Рецензії
    • Стандарти та протоколи
    • Фармакоекономіка
    • Фахові заходи
  • Спеціальності
    • Акушерство та гінекологія
    • Алергологія та пульмонологія
    • Ангіологія
    • Андрология
    • Анестезіологія та інтенсивна терапія
    • Гастроентерологія
    • Генетична та регенеративна медицина
    • Дерматологія та венерологія
    • Ендокринологія
    • Епідеміологія
    • Імунологія
    • Інструментальна діагностика
    • Інфекційні хвороби
    • Кардіологія, ревматологія
    • Кардіохірургія
    • Медицина невідкладних станів
    • Медичне право
    • Мікробіологія
    • Наркологія
    • Невідкладна допомога
    • Неврологія та психіатрія
    • Нейрофізіологія
    • Нейрохірургія
    • Неонатологія
    • Нефрологія та урологія
    • Онкологія, гематологія
    • Організація охорони здоров'я
    • Ортопедія та травматологія
    • Оториноларингологія
    • Офтальмологія
    • Педіатрія
    • Променева діагностика
    • Профілактична медицина
    • Радіаційна медицина, радіологія
    • Реабілітація
    • Реанімація
    • Сімейна медицина
    • Стоматологія
    • Терапія, загальна практика
    • Трансфузіологія
    • Фармакоекономіка
    • Фармакологія
    • Флебология
    • Фтизіатрія
    • Фтізіатрія
    • Функціональна діагностика
    • Хірургія
  • Головна
  • Новини
  • Електронна публікація
  • Свіжий номер
  • Архів
  • Автори
  • Фахові заходи
  • Організації
  • Освіта
  • Протоколи та керівництва
  • Інформація про видання
  • Вимоги до авторів
  • Рубрики
    • Академія — дистанційна освіта on-line
    • Актуально
    • Випадок з практики
    • Доказова медицина
    • Історія медицини
    • Клінічні випробування
    • Лікарю-практику
    • Медична етика
    • Медичне право
    • Менеджмент та маркетинг у сфері охорони здоров'я
    • На стику спеціальностей
    • Належна клінічна практика
    • Наукові дискусії
    • Організація охорони здоров'я
    • Оригінальні дослідження
    • Події та коментарі
    • Редакційна інформація
    • Рецензії
    • Стандарти та протоколи
    • Фармакоекономіка
    • Фахові заходи
  • Спеціальності
    • Акушерство та гінекологія
    • Алергологія та пульмонологія
    • Ангіологія
    • Андрология
    • Анестезіологія та інтенсивна терапія
    • Гастроентерологія
    • Генетична та регенеративна медицина
    • Дерматологія та венерологія
    • Ендокринологія
    • Епідеміологія
    • Імунологія
    • Інструментальна діагностика
    • Інфекційні хвороби
    • Кардіологія, ревматологія
    • Кардіохірургія
    • Медицина невідкладних станів
    • Медичне право
    • Мікробіологія
    • Наркологія
    • Невідкладна допомога
    • Неврологія та психіатрія
    • Нейрофізіологія
    • Нейрохірургія
    • Неонатологія
    • Нефрологія та урологія
    • Онкологія, гематологія
    • Організація охорони здоров'я
    • Ортопедія та травматологія
    • Оториноларингологія
    • Офтальмологія
    • Педіатрія
    • Променева діагностика
    • Профілактична медицина
    • Радіаційна медицина, радіологія
    • Реабілітація
    • Реанімація
    • Сімейна медицина
    • Стоматологія
    • Терапія, загальна практика
    • Трансфузіологія
    • Фармакоекономіка
    • Фармакологія
    • Флебология
    • Фтизіатрія
    • Фтізіатрія
    • Функціональна діагностика
    • Хірургія
  • Рубрики
  • Спеціальності
  • Академія — дистанційна освіта on-line
  • Актуально
  • Випадок з практики
  • Доказова медицина
  • Історія медицини
  • Клінічні випробування
  • Лікарю-практику
  • Медична етика
  • Медичне право
  • Менеджмент та маркетинг у сфері охорони здоров'я
  • На стику спеціальностей
  • Належна клінічна практика
  • Наукові дискусії
  • Організація охорони здоров'я
  • Оригінальні дослідження
  • Події та коментарі
  • Редакційна інформація
  • Рецензії
  • Стандарти та протоколи
  • Фармакоекономіка
  • Фахові заходи
  • Акушерство та гінекологія
  • Алергологія та пульмонологія
  • Ангіологія
  • Андрология
  • Анестезіологія та інтенсивна терапія
  • Гастроентерологія
  • Генетична та регенеративна медицина
  • Дерматологія та венерологія
  • Ендокринологія
  • Епідеміологія
  • Імунологія
  • Інструментальна діагностика
  • Інфекційні хвороби
  • Кардіологія, ревматологія
  • Кардіохірургія
  • Медицина невідкладних станів
  • Медичне право
  • Мікробіологія
  • Наркологія
  • Невідкладна допомога
  • Неврологія та психіатрія
  • Нейрофізіологія
  • Нейрохірургія
  • Неонатологія
  • Нефрологія та урологія
  • Онкологія, гематологія
  • Організація охорони здоров'я
  • Ортопедія та травматологія
  • Оториноларингологія
  • Офтальмологія
  • Педіатрія
  • Променева діагностика
  • Профілактична медицина
  • Радіаційна медицина, радіологія
  • Реабілітація
  • Реанімація
  • Сімейна медицина
  • Стоматологія
  • Терапія, загальна практика
  • Трансфузіологія
  • Фармакоекономіка
  • Фармакологія
  • Флебология
  • Фтизіатрія
  • Фтізіатрія
  • Функціональна діагностика
  • Хірургія
Реклама у номері 6(1) (140) – XI/XII 2020
  • Всі новини
2012-10-16 :
  • Лікарю-практику

Шоколад улучшает когнитивные функции

Котикович Ю.С.

  • Издательство «МОРИОН»

Резюме. Подтверждено полезное влияние шоколада на когнитивные функции в большой популяции

В новом исследовании, опубликованном онлайн в журнале «New England Journal of Medicine», ученые из Госпитального центра Святого Луки и Рузвельта (St. Luke’s & Roosevelt Hospital Center) и Колумбийского университета (Columbia University), Нью-Йорк, США, выявили, что чем больше шоколада употребляют жители отдельно взятой страны, тем лучше состояние их когнитивных функций.

Во многочисленных предыдущих исследованиях ученые уже обращали внимание на то, что флавоноиды — биологически активные вещества, в большом количестве содержащиеся в продуктах растительного происхождения (какао, зеленом чае, красном вине), улучшают когнитивные функции, снижают риск развития деменции и способствуют снижению артериального давления. Автор исследования доктор Франц Х. Мессерли (Franz H. Messerli) предположил, что шоколад гипотетически может улучшать познавательные способности не только отдельного индивидуума (вероятно по принципу доза — эффект), но и населения в целом. Цель проведенного исследования — определить взаимосвязь между уровнем употребления шоколада и состоянием когнитивных функций в большой популяции. К сожалению, нет данных о средних когнитивных способностях отдельных стран, поэтому Ф.Х. Мессерли предположил, что количество Нобелевских лауреатов на душу населения отображает уровень когнитивных способностей в отдельной стране.

Проанализировав количество лауреатов Нобелевской премии на 10 млн человек и уровень употребления шоколада в 23 странах, исследователь выявил статистически значимую устойчивую корреляцию между этими данными (r=0,791; р<0,0001). Подсчитано, что употребление каждым жителем страны около 0,4 кг/год шоколада может принести стране одного лауреата Нобелевской премии. Однако его минимально эффективная доза составляет около 2 кг/год на 1 человека. Как установлено, наибольшее количество шоколада употребляют жители Швейцарии — около 11 кг/год на 1 человека.

Удивление вызвали данные, полученные в результате оценки когнитивных функций населения Швеции, в которой насчитывается 32 нобелевских лауреата. Средний уровень употребления шоколада каждым жителем составляет 6,4 кг/год, что позволяет ожидать наличие только 14 лауреатов. Предположительно, либо жители Швеции особо чувствительны к воздействию флавоноидов, которыми богат шоколад, либо Нобелевский комитет в Стокгольме несколько предвзято оценивает кандидатов. После исключения Швеции из анализируемых стран коэффициент корреляции повысился до 0,862.

Полученные результаты не доказывают наличия причинно-следственной связи между уровнем употребления шоколада и количеством нобелевских лауреатов, однако, вероятно, что большое количество данной сладости в рационе питания является плодородной почвой для проведения научных исследований. Автор полагает, что, возможно, люди с высоким уровнем IQ больше осознают полезное влияние шоколада на когнитивные функции и склонны к повышению его употребления, однако эти выводы основаны на оценке рационов питания населения всей страны, а не отдельных лауреатов.

Brooks M. (2012) Chocolate-loving countries produce more Nobel laureates. October 10 (www.medscape.com/viewarticle/772411).

Messerli F.H. (2012) Chocolate consumption, cognitive function, and Nobel laureates. NEJM, October 10 [Epub ahead of print].

Юлия Котикович

Коментарі
Без коментарів » Додати свій
Залишити коментар

Якщо ви помітили помилку, виділіть текст з помилкою і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це.
Ключові слова:
когнитивные функции, флавоноиды, шоколад
Спеціальності:
Неврологія та психіатрія
Перегляди: 478
Украинский медицинский журнал

Видавництво «Моріон»
Редакція і видавництво: 02140, г. Київ, просп. Бажана 10А
Тел : +380 (44) 585-97-10

Спеціалізоване медичне онлайн-видання для лікарів, молодих фармацевтів, студентів медичних і фармацевтичних вишів.
Обмеження відповідальності

Издательство МОРИОНmorion.ua АПТЕКА onlineapteka.ua Компендиум — справочник лекарств №1compendium.com.ua