Український Медичний Часопис
Издательство МОРИОН АПТЕКА online Компендиум Клиническая онкология Работа в медицине и фармации
Меню
  • Головна
  • Новини
  • Публікації
  • Свіжий номер
  • Архів
  • Фахові заходи
  • БПР
  • Протоколи та настанови
  • Інформація про видання
  • Вимоги до авторів
  • Автори
  • Організації
  • Рубрики
    Назад
    • Академія — дистанційна освіта on-line
    • Актуально
    • Без рубрики
    • Випадок з практики
    • Доказова медицина
    • Історія медицини
    • Клінічні випробування
    • Лікарю-практику
    • Медична етика
    • Медичне право
    • Менеджмент та маркетинг у сфері охорони здоров'я
    • На стику спеціальностей
    • Належна клінічна практика
    • Наукові дискусії
    • Організація охорони здоров'я
    • Оригінальні дослідження
    • Події та коментарі
    • Редакційна інформація
    • Рецензії
    • Стандарти та протоколи
    • Фармакоекономіка
    • Фахові заходи
  • Спеціальності
    Назад
    • Акушерство та гінекологія
    • Алергологія та пульмонологія
    • Ангіологія
    • Андрология
    • Анестезіологія та інтенсивна терапія
    • Викладачі
    • Гастроентерологія
    • Генетична та регенеративна медицина
    • Дерматологія та венерологія
    • Ендокринологія
    • Епідеміологія
    • Імунологія
    • Інструментальна діагностика
    • Інфекційні хвороби
    • Кардіологія, ревматологія
    • Кардіохірургія
    • Медицина невідкладних станів
    • Медичне право
    • Мікробіологія
    • Наркологія
    • Невідкладна допомога
    • Неврологія та психіатрія
    • Нейрофізіологія
    • Нейрохірургія
    • Неонатологія
    • Нефрологія та урологія
    • Онкологія, гематологія
    • Організація охорони здоров'я
    • Ортопедія та травматологія
    • Оториноларингологія
    • Офтальмологія
    • Педіатрія
    • Променева діагностика
    • Профілактична медицина
    • Радіаційна медицина, радіологія
    • Реабілітація
    • Реанімація
    • Сімейна медицина
    • Стоматологія
    • Терапія, загальна практика
    • Трансфузіологія
    • Фармакоекономіка
    • Фармакологія
    • Флебология
    • Фтизіатрія
    • Фтізіатрія
    • Функціональна діагностика
    • Хірургія
  • English
  • Рус/Укр
Український Медичний Часопис
Знайти...
  • Рубрики
  • Спеціальності
  • Академія — дистанційна освіта on-line
  • Актуально
  • Без рубрики
  • Випадок з практики
  • Доказова медицина
  • Історія медицини
  • Клінічні випробування
  • Лікарю-практику
  • Медична етика
  • Медичне право
  • Менеджмент та маркетинг у сфері охорони здоров'я
  • На стику спеціальностей
  • Належна клінічна практика
  • Наукові дискусії
  • Організація охорони здоров'я
  • Оригінальні дослідження
  • Події та коментарі
  • Редакційна інформація
  • Рецензії
  • Стандарти та протоколи
  • Фармакоекономіка
  • Фахові заходи
  • Акушерство та гінекологія
  • Алергологія та пульмонологія
  • Ангіологія
  • Андрология
  • Анестезіологія та інтенсивна терапія
  • Викладачі
  • Гастроентерологія
  • Генетична та регенеративна медицина
  • Дерматологія та венерологія
  • Ендокринологія
  • Епідеміологія
  • Імунологія
  • Інструментальна діагностика
  • Інфекційні хвороби
  • Кардіологія, ревматологія
  • Кардіохірургія
  • Медицина невідкладних станів
  • Медичне право
  • Мікробіологія
  • Наркологія
  • Невідкладна допомога
  • Неврологія та психіатрія
  • Нейрофізіологія
  • Нейрохірургія
  • Неонатологія
  • Нефрологія та урологія
  • Онкологія, гематологія
  • Організація охорони здоров'я
  • Ортопедія та травматологія
  • Оториноларингологія
  • Офтальмологія
  • Педіатрія
  • Променева діагностика
  • Профілактична медицина
  • Радіаційна медицина, радіологія
  • Реабілітація
  • Реанімація
  • Сімейна медицина
  • Стоматологія
  • Терапія, загальна практика
  • Трансфузіологія
  • Фармакоекономіка
  • Фармакологія
  • Флебология
  • Фтизіатрія
  • Фтізіатрія
  • Функціональна діагностика
  • Хірургія
Реклама у номері 1-2 (147-148) – I/IV 2022
  • Всі новини
2012-09-25 :
  • Актуально

Употребление продуктов с фруктозой приводит к поражению печени

Котикович Ю.С.

  • Издательство «МОРИОН»

Резюме. Особую опасность такие продукты представляют для больных сахарным диабетом с избыточной массой тела

Употребление продуктов с фруктозой — углеводом, широко используемым в пищевой промышленности в качестве подсластителя, способно нарушать энергетический баланс клетки и приводить к повреждению печени у людей с избыточной массой тела, страдающих сахарным диабетом. К такому выводу в ходе небольшого пилотного исследования пришли ученые из Медицинского центра Дюкского университета (Duke University Medical Center), Дарем, США. Кроме того, они предполагают, что повышение уровня мочевой кислоты в ответ на употребление фруктозы является маркером энергетического истощения клеток, которое может быть одним из факторов развития и прогрессирования неалкогольной жировой болезни печени (НАЖБП). Результаты исследования опубликованы в журнале «Hepatology».

Известно, что употребление фруктозы за последние 30 лет удвоилось в основном за счет широкого применения в пищевой промышленности глюкозо-фруктозного сиропа при производстве хлеба, быстрорастворимых каш и сладких напитков. На этом фоне отмечается постоянный рост заболеваемости сахарным диабетом, НАЖБП и ожирением. В предыдущих исследованиях ученые уже обращали внимание на то, что употребление людьми с избыточной массой тела напитков с фруктозой (а не их аналогов с глюкозой) способствует развитию дислипидемии и повышению содержания висцерального жира.

В связи с этим целью исследования американских ученых было изучение взаимосвязи употребления фруктозы с метаболическими нарушениями и влияния данного углевода на функцию печени. Для этого они обследовали 244 пациента с сахарным диабетом, у которых определяли уровень мочевой кислоты (высокий уровень — >5,5 мг/дл) и печеночного АТФ, а также проводили магнитно-резонансное исследование. Все участники указывали количество употребляемой ежесуточно фруктозы. Уровень употребления фруктозы ≤15 г/сут классифицировали как низкий, >15 г/сут — высокий. По данному признаку участники были распределены на две группы (≤ 5 г/сут — 1-я, >15 г/сут — 2-я группа). Результаты исследований представлены в таблице.

Таблица Лабораторные и анкетные данные участников 1-й и 2-й групп
Группа Уровень употребления фруктозы, г/сут Энергетическая ценность рациона, ккал/сут Уровень мочевой кислоты, мг/дл
1-я 11,13 1497 4,35
2-я 22,3 (р<0,001) 1716 (р=0,046) 6,39 (р<0,001)

Кроме того, исследователи установили, что НАЖБП отмечалась у 64% участников и характеризовалась повышением содержания жира в печени не менее чем на 5% по данным магнитно-резонансного исследования. Результаты исследования позволяют предположить, что употребление фруктозы приводит к истощению запасов печеночного АТФ и ухудшает энергетический баланс печени. Несмотря на полученные результаты, ученые надеются в будущем детально изучить роль мочевой кислоты и фруктозы в развитии и прогрессировании НАЖБП.

Abdelmalek M.K., Lazo M., Horska A. et al. (2012) Higher dietary fructose is associated with impaired hepatic adenosine triphosphate homeostasis in obese individuals with type 2 diabetes. Hepatology, 56: 952–960.

Smith M. (2012) Fructose intake linked to liver damage. MedPage Today, September 20 (www.medpagetoday.com/Cardiology/Diabetes/34864).

Юлия Котикович

Коментарі
Без коментарів » Додати свій
Залишити коментар

Якщо ви помітили помилку, виділіть текст з помилкою і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це.
Ключові слова:
дислипидемия, избыточная масса тела, мочевая кислота, неалкогольная жировая болезнь печени, ожирение, сахарный диабет, фруктоза, энергетическая ценность рациона
Спеціальності:
Гастроентерологія
Перегляди: 569
Украинский медицинский журнал

Видавництво «Моріон»
Редакція і видавництво: 02140, г. Київ, просп. Бажана 10А
Тел : +380 (44) 585-97-10

Спеціалізоване медичне онлайн-видання для лікарів, молодих фармацевтів, студентів медичних і фармацевтичних вишів.
Обмеження відповідальності

Издательство МОРИОНmorion.ua АПТЕКА onlineapteka.ua Компендиум — справочник лекарств №1compendium.com.ua