Про «Народний медогляд»

18 липня 2012 о 09:42
885

Про «Народний медогляд»В Одеській області завдяки впровадженню ряду заходів у медичній галузі відзначається поліпшення доступності та покращення надання медичної допомоги населенню, що позитивно відображається на стані здоров’я мешканців регіону.

Так, за 4 роки реалізації обласної програми «Репродуктивне здоров’я населення Одеської області до 2015 року» в регіоні проведено значну роботу з виконання запланованих в її рамках заходів, що дозволило покращити ряд показників репродуктивного здоров’я мешканців Одеської обл.

Внаслідок постійної роз’яснювальної роботи серед молоді Одещини підвищилася інформованість населення щодо збереження репродуктивного здоров’я, і в першому півріччі 2012 р. реєструють зменшення кількості абортів на 23,5% відповідно до аналогічних показників минулого року. Майже на 38% знизився рівень підліткової вагітності серед 15–17-річних мешканок області, а також на третину — штучного переривання вагітності серед підлітків у віці 15–17 років.

При цьому показник приросту загального рівня народжуваності в Одеській обл. зріс з 10,5 до 12,1 на 1000 населення. А рівень смертності знизився з 15,2 до 14,2 на 1000 населення. На фоні збільшення кількості пологів фіксують зниження майже в 2,5 раза рівня материнської смертності, а також малюкової смертності, у тому числі за рахунок стабільного зниження смерті новонароджених від синдрому дихальних розладів. Також зростає відсоток вагітних, які стали на облік у жіночих консультаціях на ранніх термінах вагітності.

У порівнянні з 2011 р. завдяки впровадженню сучасних технологій на Одещині поступово збільшується кількість партнерських пологів, дворазового ультразвукового обстеження вагітних жінок. Крім того, для організації цілодобової лабораторної діагностики в Одеській обл. здійснюється масштабна робота із забезпечення пологових будинків та відділень найсучаснішим обладнанням — кардіомоніторами, апаратами ультразвукової діагностики, пульсоксиметрами, портативним лабораторним обладнанням.

Окрім створення умов безпечного материнства, поліпшення доступності та надання медичної допомоги вагітним жінкам Одещини, з метою виявлення та попередження захворюваності, зниження смертності та інвалідності населення в області також започаткована загальна диспансеризація населення регіону.

Так, в рамках акції «Народний медогляд», що проходить в Одеській обл. за соціально-економічною програмою «Народний бюджет», у липні 2012 р. здійснюються масові медичні огляди сільського населення.

Так, за 2 тиж реалізації акції було проведено близько 345 виїздів до населених пунктів Одеської обл., в ході яких було виявлено близько 18 тис. випадків первинних захворювань сільських жителів регіону (близько 20% обстежених). При цьому 8899 жителів області отримали направлення на обстеження і лікування в центральні районні лікарні, 2323 особи — в лікарні міста Одеси.

Медичні огляди в селах районів проходять у приміщеннях амбулаторій, а в тих населених пунктах, де їх немає, — в приміщеннях шкіл. Окрім флюорографічного обстеження, прийом проводять хірург, терапевт, невропатолог, окуліст, використовуючи при цьому матеріальну базу медичного закладу та виїзних бригад.

«Народний медогляд» викликає значний інтерес у мешканців районів Одещини — біля будівель амбулаторій та шкіл утворюються черги бажаючих потрапити на обстеження.

Усього в рамках «Народного медогляду» буде здійснено близько 1700 виїздів лікарів в населені пункти області. А отже, тисячі мешканців Одеської обл. завдяки цій акції збережуть здоров’я та життя.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами www.oda.odessa.gov.ua