Новий рівень медичного обслуговування на Вінниччині

17 липня 2012 о 09:34
705

«Вінниччина стане центром сучасної медицини в Україні», — впевнений голова обласної державної адміністрації Микола Джига. Так, 13 липня 2012 р. в регіоні за підтримки Держави Ізраїль відкрито сучасний Муніципальний консультативно-діагностичний центр (далі — Центр).

Роботи зі створення Центру тривали протягом лютого–червня 2012 р. Будівництво, облаштування та навчання його спеціалістів повністю профінансовано Державою Ізраїль. Додаткові ремонтні роботи та обладнання, а також благоустрій прилеглої території були виконані за рахунок міського бюджету спільно з Благодійним фондом Петра Порошенка.

Новий Центр має площу близько 700 м2 і розміщений у будівлі Центру первинної медико-санітарної допомоги № 7. На його базі працюватиме діагностичне відділення: рентген-кабінет, кабінети комп’ютерної діагностики, мамографії, ендоскопії та ультразвукової діагностики, лабораторія. Також будуть проводити консультативні прийоми вузькі спеціалісти.

У Центрі облаштовано систему електронного управління чергою. Тривають роботи з налагодження та тестування електронної картки пацієнта «Доктор-Елекс».

Покращити якість медичного обслуговування на Вінниччині та наблизити медицину до людей стало можливим також завдяки відновленню санітарної авіації в регіоні.

Так, з метою надання екстреної консультативної медичної допомоги у Вінницькій обл. відновлено польоти санітарної авіації. Повітряною каретою «швидкої» став літак «АН-2». Відтепер важкохворих із найвіддаленіших районів до обласної лікарні транспортуватимуть повітряним шляхом. Викликати санітарну авіацію, яка перевозить лікарів Вінницького обласного центру екстреної медицини та медицини катастроф, можуть з усіх районних центральних лікарень (ЦРЛ) Вінниччини.

Аналіз і моніторинг Центру екстреної медицини області доводить, що санавіація у віддалених районах регіону, як наприклад у Бершадському, Піщанському, Чечельницькому, діятиме значно ефективніше, ніж автомобілі швидкої допомоги. Статистика виїзду машин швидкої допомоги до дорослого населення свідчить, що найбільша кількість викликів припадає на серцеві хвороби.

Витрати із обласного бюджету на роботу санавіації у віддалених районах області становитимуть близько 600 тис. грн. на рік. Один санітарний виліт коштує 4 тис. грн. Практично у кожному районі області проведено роботи з облаштування злітно-посадкових майданчиків, приведення їх до належного робочого стану.

Свій перший санітарний рейс бригада вінницьких лікарів здійснила 3 липня 2012 р. до аеропорту «Бершадь» з метою надання медичної допомоги хворому в Бершадській ЦРЛ.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами www.kmu.gov.ua, www.moz.gov.ua, www.vin.gov.ua