Щоб зміни в системі охорони здоров’я були конструктивними

16 липня 2012 о 16:53
468

Як повідомляло наше видання, з початку 2012 р. у пілотній Дніпропетровській обл. активно реалізується нова система охорони здоров’я. Її впровадження здійснюється відповідно до затвердженого проекту «Модернізація системи охорони здоров’я в Дніпропетровській області», створеного за європейським зразком, із залученням провідних вітчизняних експертів, представників науки, медичної спільноти, органів місцевого самоврядування, а також міжнародної консалтингової компанії «Делойт», яка має досвід реалізації подібних проектів у десятках країн.

Наразі вже є можливість проаналізувати перший досвід і напрацювання нової системи охорони здоров’я, щоб спільними зусиллями розробляти оптимальні варіанти рішень для підвищення якості та доступності медичних послуг.

З цією метою на Дніпропетровщині розпочалась реалізація проекту з вивчення та аналізу змін у медичній галузі, який проводить Київський Інститут економічних досліджень та політичних консультацій (далі — Інститут) в рамках гранту Міжнародного фонду «Відродження».

Протягом 8 міс над проектом працюватимуть провідні економісти та соціологи Інституту, а також експерти медичної галузі з Дніпропетровської обл. У вересні 2012 р. цей проект розпоч­неться у Донецькій та Вінницькій областях.

Експерти Інституту займатимуться моніторингом медичних закладів області, вивчатимуть думку громадськості та медиків під час зустрічей та обговорень процесу модернізації охорони здоров’я.

Наразі дослідники Інституту відвідали вже декілька Центрів первинної медико-санітарної допомоги (ПМСД) Дніпропетровська, зокрема Центри № 3 та № 8, медичні заклади Кривого Рогу, сільські амбулаторії. На черзі — знайомство із модернізованою службою швидкої медичної допомоги Дніпропетровської обл. та візит до Дніпропетровського регіонального перинатального центру.

«Процес реформування медичної галузі у Дніпропетровській обл. відбувався дуже стрімко, саме тому виникли деякі супе­речливі питання. Звісно, потрібен час для їх вирішення, але це робиться. Великим позитивом є те, що обласна влада дуже тісно співпрацює з громадськістю, враховує її думку. Ми побачили, що триває підготовка лікарів, іде облаштування лікарень, амбулаторій, а лікар загальної практики, який виходить на роботу, отримує повний соціальний пакет, необхідний йому для надання якісної медичної допомоги. Окрім цього, збільшена заробітна плата лікарям первинної ланки. Очікується, що медичні послуги стануть якіснішими, адже головна мета медичної реформи — підвищити якість та доступність медичних послуг. Зараз ми можемо говорити про те, що реформа йде у правильному напрямку», — сказала провідний дослідник Інституту Олександра Бетлій.

Остаточні висновки та результати досліджень представники Інституту нададуть у лютому 2013 р.

Ще одним інститутом, що переймається ходом покращення якості медичних послуг на Дніпропетровщині, стало об’єднання громадських організацій та мешканців Дніпропетровської обл., створене за європейським зразком, — Громадська платформа з питань медичної реформи (Громадська платформа). До її лав увійшли обласна профспілка організації працівників охорони здоров’я України, обласна рада ветеранів, обласна організація «Берегиня України».

Представники Громадської платформи вже відвідали усі Центри ПМСД у Дніпропетровську. Під час візитів вони оглянули приміщення медичних закладів, перевірили умови прийому пацієнтів, оцінили технічний стан лікарський кабінетів та зручність їх розташування, поспілкувалися з медичним персоналом та пацієнтами, зібрали побажання та зауваження щодо роботи медичних установ. На основі отриманої інформації громадські активісти створили оптимальний перелік рекомендацій для кожного Центру ПМСД міста.

«Рекомендації щодо кожної амбулаторії загальної практики — сімейної медицини міста були винесені на розгляд Керуючого комітету в рамках проекту «Модернізація охорони здоров’я» у Дніпропетровській обл. Щоб забезпечити контроль за дотриманням цих рекомендацій, ми ініціювали створення громадських рад при кожному Центрі ПМСД міста. Таким чином, громадська думка мешканців Дніпропетровська буде врахована», — сказала голова Громадської платформи Світлана Харківська.

Мета створення громадських рад при Центрах ПМСД — забезпечити безпосередню участь та контроль громадськості в процесі модернізації охорони здоров’я. Це європейський підхід до регулювання змін у медичній галузі.

До складу громадських рад входять представники медичної спільноти, громадських організацій, районних комітетів, працівники приватних установ, студенти та ін. Вони уповноважені контро­лювати та перевіряти виконання рекомендацій щодо роботи амбулаторій міста.

Висловити свої пропозиції та зауваження щодо ходу модернізації охорони здоров’я у Дніпропетровській обл. можна за телефоном Громадської платформи: (056) 377-17-34.

Довідка

На Дніпропетровщині керівництво процесом модернізації охорони здоров’я здійснює Керуючий комітет проекту «Модернізація охорони здоров’я» (Керуючий комітет). До його складу входять: представники медичної спільноти, профспілки працівників охорони здоров’я, професорсько-викладацького складу Дніпропетровської державної медичної академії та влади. Керуючий комітет розглядає висновки та рекомендації експертів і робочої групи, здійснює керівництво та затверджує результати процесу модернізації охорони здоров’я.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами www.adm.dp.ua