Відбулося обговорення результатів модернізації закладів первинної медичної допомоги

6 липня 2012 о 18:39
516

Відбулося обговорення результатів модернізації закладів первинної медичної допомогиУ Дніпропетровську відбувся круглий стіл «Початковий етап модернізації первинної ланки медицини у Дніпропетровській області: уроки, результати, висновки, рішення», в якому взяли участь голова Дніпропетровської обласної ради Євген Удод, перший заступник голови обласної ради Анатолій Адамський, заступник начальника головного управління охорони здоров’я Дніпропетровської облдержадміністрації Олена Лугова, голова Громадської ради при Дніпропетровській облдержадміністрації Лариса Бабич, представники громадськості, професорсько-викладацького складу Дніпропетровської державної медичної академії, керівники медичних закладів.

Під час зустрічі обговорювалися результати модернізації закладів первинної медичної допомоги (амбулаторії загальної практики — сімейної медицини), а також було визначено подальші напрямки роботи щодо створення на Дніпропетровщині ефективної системи охорони здоров’я. Головна мета модернізації закладів охорони здоров’я — це покращення якості медичних послуг та створення гідних умов праці для медиків.

За останній рік на Дніпропетровщині проведено масштабну роботу з поліпшення якості обслуговування пацієнтів у медичних закладах. Після переведення первинної ланки медицини (амбулаторії, фельдшерсько-акушерські пункти) на баланс місцевих бюджетів ці медичні заклади цілеспрямовано забезпечуються необхідним обладнанням та медикаментами. У 2011 р. для закладів первинної допомоги було закуплено обладнання на загальну суму 1,25 млн грн., лише за 5 міс 2012 р. ця сума збільшена у 2,5 раза і становить 3,22 млн грн. Крім того, Дніпропетровщина як пілотний регіон, де впроваджується процес модернізації охорони здоров’я, у 2012 р. додатково отримала з державного бюджету 82 млн грн. на придбання лікувально-діагностичного обладнання та автотранспорту для закладів первинної допомоги. З метою створення комфортних умов перебування пацієнтів в амбулаторіях загальної практики вже розпочато ремонтні роботи. На ці цілі з обласного та місцевих бюджетів виділено 27 млн грн.

Важливою складовою процесу модернізації охорони здоров’я на Дніпропетровщині є громадське обговорення усіх змін, які відбуваються у галузі охорони здоров’я. Для того, щоб ці зміни відповідали потребам пацієнтів, а також для налагодження зворотного зв’язку між владою і суспільством до реалізації медичної реформи активно долучаються громадські активісти. Члени Громадської ради при Дніпропетровській облдержадміністрації, Громадської платформи з питань медичної реформи спільно з представниками інших організацій та рухів проводять моніторингові візити до медичних закладів області, вивчають думку пацієнтів та медиків, вносять зауваження та пропозиції громадськості на розгляд Керуючого комітету. Таким чином, кожне рішення у галузі охорони здоров’я проходить етап попереднього обговорення та погодження з населенням.

Крім того, до аналізу процесу модернізації охорони здоров’я на Дніпропетровщині долучаються вітчизняні та закордонні громадські організації. Зокрема, на Дніпропетровщині стартував проект «Моніторинг експерименту із впровадження Закону України про порядок реформування системи охорони здоров’я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та місті Києві», який реалізується в рамках спільної ініціативи Міжнародного фонду «Відродження», Фонду «Східна Європа», незалежної організації з допомоги людям з обмеженими можливостями Pact inc. Також до розробки проекту модернізації охорони здоров’я у Дніпропетровській області була залучена міжнародна консалтингова компанія «Делойт», співробітники якої мають досвід реалізації медичних проектів у десятках країн світу.

Під час аналізу процесу модернізації охорони здоров’я було виявлено, що головні лікарі деяких медичних закладів не змогли правильно організувати лікувальний процес. Тому зараз з метою підвищення якості медичних послуг на основі зауважень та рекомендацій громадськості ситуація щодо кожного центру первинної медико-санітарної допомоги розглядається в індивідуальному порядку. Ще одним першочерговим завданням є забезпечення медичних закладів сімейними лікарями. Протягом 2011 р. в області спеціальну підготовку пройшли 169 сімейних лікарів. У 2012 р. буде підготовлено 242 сімейних лікаря, у 2013 р. — 220. Наразі у медичних закладах Дніпропетровської області працюють 450 сімейних лікарів.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами www.kmu.gov.ua, www.adm.dp.ua