Здоров’я українських матерів та дітей під міжнародною опікою

2 липня 2012 о 16:57
543

Здоров’я українських матерів та дітей під міжнародною опікоюНа Житомирщині приділяють велику увагу збереженню здоров’я матері та дитини. Свою небайдужість з цього приводу виявляють і міжнародні організації. Так, 27 червня 2012 р. відбулася урочиста церемонія передачі відділом оборонного співробітництва Посольства США в Україні машини швидкої допомоги, 5 мікроавтобусів і 4 контейнерів гуманітарної допомоги для Житомирського обласного центру охорони здоров’я матері та дитини.

Представник європейського командування збройних сил США полковник Джейсон Верчан нагадав, що в Америці існує давня традиція співпраці між військовослужбовцями та цивільним населенням. Прикладом такої співпраці і є передача медичного оснащення, яке колись належало воєнним структурам, Житомирському обласному центру охорони здоров’я матері та дитини. Загалом відділ оборонного співробітництва Посольства США в Україні вже утретє відвідує цей медичний заклад з гуманітарною місією.

До кінця року подарований автомобіль швидкої допомоги планується оснастити сучасним обладнанням, він буде працювати як один із перших реанімобілів перинатального центру, який, до речі, має бути відкритий Президентом України Віктором Януковичем наступного тижня.

А на сьогодні в Житомирському обласному центрі охорони здоров’я матері та дитини завдяки подарованому Президентом України унікальному наркозно-дихальному апарату «СІЄСТА» стало можливим проведення кесаревого розтину жінці, котра належить до осіб із особливими потребами. Здоров’я породіллі та новонародженого у безпеці.

З метою сприяння збереженню репродуктивного здоров’я жінок і сімей України 26 червня 2012 р. також було підписано Угоду про партнерство між Житомирською обласною державною адміністрацією та Програмою Агентства США з міжнародного розвитку (United States Agency for International Development, USAID) «Здоров’я жінок України».

Зазначена програма спрямована на поліпшення використання сучасних практик щодо надання послуг з планування сім’ї та репродуктивного здоров’я як альтернативи непланованій вагітності й абортам.

Директор програми USAID «Здоров’я жінок України» Лаурентіу Стан повідомив, що програма реалізовуватиметься у 16 областях України. Житомирська та Кіровоградська області є першими українськими регіонами, на території яких стартуватиме проект. «Ми плануємо працювати як з медичними працівниками, так і з жителями регіонів загалом, змінюючи їх ставлення до питань, пов’язаних із плануванням сім’ї, та слідкувати за якістю послуг та інформації, що надаються населенню», — зазначив Л. Стан.

Упровадження програми USAID «Здоров’я жінок України» в нашій державі заплановане до 2016 р. і фінансуватиметься Агентством США з міжнародного розвитку.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами www.zhitomir-region.gov.ua