У селах проводять тестування на ВІЛ-інфекцію та вагітність

2 липня 2012 о 16:53
527

У селах проводять тестування на ВІЛ-інфекцію та вагітністьВ Україні вже кілька років функціонують мобільні амбулаторії та мобільні пункти, які здійснюють консультування та тестування для виявлення інфекцій, що передаються статевим шляхом (ІПСШ). Такі мобільні медичні бригади покликані забезпечити більшу доступність послуг консультування і тестування на ВІЛ-інфекцію, гепатити В і С, ІПСШ на територіях, віддалених від лікарень та поліклінік, — у селах, селищах, невеликих містах. До складу мобільного пункту входять завідувач, лікар-інфекціоніст, медична сестра, психолог та/або соціальний працівник, до складу амбулаторії — завідувач, лікар-дерматовенеролог, медична сестра, психолог та/або соціальний працівник.

З 2012 р. діяльність мобільних амбулаторій та мобільних пунктів повністю законодавчо врегульована. Так, наказом Міністерства охорони здоров’я України від 14 лютого 2012 р. № 114 «Про організацію надання послуг консультування і тестування на ВІЛ-інфекцію, гепатити В і С, інфекції, що передаються статевим шляхом, у мобільних пунктах та мобільних амбулаторіях» було затверджено порядок надання послуг у мобільних пунктах та амбулаторіях, вимоги до їх оснащення, а також внесені зміни до Порядку добровільного консультування і тестування на ВІЛ-інфекцію.

Кількість мобільних пунктів та мобільних амбулаторій на адміністративній території визначатиметься відповідним органом —місцевими управліннями охорони здоров’я з урахуванням епідеміологічної ситуації з ВІЛ-інфекції/СНІДу та оціночної кількості контингенту груп ризику щодо інфікування на ВІЛ та ІПСШ.

Станом на грудень 2011 р. (кумулятивно, починаючи з 2008 р.) було здійснено 162 589 візитів представників груп ризику до 14 мобільних амбулаторій, які працюють на території України. За період з 1 січня по 31 грудня 2011 р. кількість візитів представників груп ризику в мобільні амбулаторії становила 52 498.

На кінець 2011 р. представникам груп ризику у мобільних амбулаторіях надавали наступні послуги: добровільне консультування і тестування (із застосуванням швидких тестів), скринінг-тестування на ІПСШ (сифіліс, гонорею, хламідіоз) та вірусні гепатити В та С, тестування на вагітність, консультації лікарів (інфекціоністів, дерматовенерологів, гінекологів), розповсюдження інформаційних матеріалів, шприців, спиртових серветок, антисептиків, презервативів (чоловічих, жіночих) та направлення до лікувальних закладів для лікування та вакцинації.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами www.dssz.gov.ua