Поширеність ВІЛ у місцях позбавлення волі у 10 разів перевищує загальноукраїнські показники

28 травня 2012 о 10:38
596
Спеціальності :

Поширеність ВІЛ у місцях позбавлення волі у 10 разів перевищує загальноукраїнські показникиЯк повідомляло наше видання, під час свого цьогорічного січневого візиту до Києва виконавчий директор Глобального фонду боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією Мішель Казачкін наголошував на необхідності поліпшення лікування хворих у пенітенціар­них установах.

Існуюча проблема обговорювалася 25 травня 2012 р. під час Практичної конференції «Програми профілактики та лікування ВІЛ-інфекції та СНІДу в пенітенціарних установах України: досвід впровадження та перспективи розвитку».

Як заявила голова Державної служби України з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань (Держслужба України соцзахворювань) Тетяна Александріна, рівень поширення ВІЛ-інфекції серед громадян, які відбувають покарання у місцях позбавлення волі, у 10 разів перевищує середній по Україні. Кількість ВІЛ-інфікованих серед загальної кількості засуджених становить на сьогодні 13,6%. Це потребує посилення спільної роботи Держслужби України соцзахворювань та Державної пенітенціарної служби України у напрямку подолання ВІЛ-інфекції/СНІДу.

«Статистичні дані свідчать, що показник поширення ВІЛ-інфекції в установах пенітенціарної системи у 10–12 разів перевищує середні по країні, а за результатами соціологічних досліджень — у 14 разів. Найменша кількість проведених передтестових консультувань у 2011 р. зареєстрована саме у Державній пенітенціарній службі України — 0,3%, тоді як 32,6% припадає на заклади акушерсько-гінекологічного профілю, 24,0% — служби переливання крові, 21,4 — служби СНІДу».

У зв’язку з цим є необхідність законодавчо вдосконалити порядок профілактики та лікування ВІЛ-інфекції/СНІДу в місцях позбавлення волі та механізми контролю за її виконанням. Крім того, суттєвого доопрацювання потребують механізми залучення громадських організацій до процесів надання послуг ВІЛ-інфікованим ув’язненим.

Під час конференції було презентовано поточну ситуацію щодо ВІЛ/СНІДу в Україні, результати реалізації національної стратегії щодо боротьби з ВІЛ/СНІДом та впровадження програм із профілактики та лікування ВІЛ-інфекції/СНІДу в установах виконання покарань України.

За результатами заходу буде розроблено рекомендації щодо подальшої співпраці неурядових організацій та пенітенціарних установ у напрямку реалізації проектів із профілактики та лікування ВІЛ/СНІДу.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами www.dssz.gov.ua