Вітаємо з ювілеєм Озара Петровича Мінцера!

5 червня 2010
1671
Резюме

У перший літній місяць 2010 р. Україна і весь науковий світ відзначають ювілей видатного українського вченого, доктора медичних наук, професора Мінцера Озара Петровича. Наукова діяльність Озара Петровича пов’язана з інформатизацією охорони здоров’я. Він є одним із засновників медичної інформатики та кібернетики в Україні. Ним створена ціла наукова школа з цього напрямку. Під його керівництвом захищено […]


У перший літній місяць 2010 р. Україна і весь науковий світ відзначають ювілей видатного українського вченого, доктора медичних наук, професора Мінцера Озара Петровича.

Наукова діяльність Озара Петровича пов’язана з інформатизацією охорони здоров’я. Він є одним із засновників медичної інформатики та кібернетики в Україні. Ним створена ціла наукова школа з цього напрямку. Під його керівництвом захищено 74 кандидатських та 15 докторських дисертацій. Він є автором понад 600 наукових публікацій, у тому числі 30 монографій та навчальних посібників, 20 патентів.

У 2000 р. О.П. Мінцеру присвоєне почесне звання «Заслужений діяч науки і техніки України». Нагороджений орденами «За заслуги» ІІІ ступеня (2003), ІІ ступеня (2008), Орденом преподобного Агапіта Печерського ІІ ступеня (2008).

Озар Петрович народився 24 червня 1940 р. у Києві. Після закінчення середньої школи № 25 у 1957 р. вступив за конкурсом до Київського медичного інституту ім. О.О. Богомольця (нині — Національний медичний університет ім. О.О. Богомольця), який закінчив із відзнакою у 1963 р. за спеціальністю «Лікувальна справа».

Паралельно з навчанням у медичному інституті навчався на радіофізичному факультеті Київського державного університету ім. Т.Г. Шевченка, який успішно закінчив у 1967 р. за спеціальністю — радіофізика.

Трудову діяльність розпочав у 1963 р. в Київському науководослідному інституті туберкульозу та грудної хірургії, де пропрацював понад 20 років, пройшовши шлях від лікаря клініки серцевої хірургії до завідувача лабораторії медичної кібернетики. У 1965 р. захистив кандидатську, а в 1972 р. — докторську дисертацію з медичних наук на тему: «Діагностика та прогнозування результатів оперативного втручання у хворих пороками серця за допомогою ЕОМ». З 1978 р. — професор зі спеціальності «Біологічна і медична кібернетика».

З 1986 р. і по сьогодні — завідувач першої в колишньому Радянському Союзі кафедри медичної інформатики (з 1999 р. до складу кафедри входить підрозділ педагогіки та психології) Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л. Шупика, яка є опорною в системі післядипломної освіти. З 1993 по 2005 р. — декан факультету підвищення кваліфікації викладачів, а з 2005 р. — директор наукового навчально-методичного центру дистанційної освіти.

Озар Петрович Мінцер — один із небагатьох визначних фахівців у галузі медичної інформатики, який заклав основи її розвитку в Україні. Під його керівництвом створена Уніфікована програма післядипломного навчання лікарів і провізорів «Основи медичної інформатики та кібернетики в охороні здоров’я та медицині», до якої увійшли навчальні плани та програми понад 30 циклів тематичного вдосконалення.

Ім’я професора Мінцера відоме не лише на батьківщині, а й за її кордонами. Так, з 1985 по 1993 р. він був радником Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) з питань нових технологій, проблем здоров’ я, математичного моделювання захворюваності. Із 1973 — член Міжнародної федерації з обробки інформації (IFIP).

Голов ний ідеолог нового міжнародного руху «Здоров’ я в гармонії», заснованого на комп’ ютерних оцінках і технологіях. З 1995 р. — голова Проблемної комісії «Медична кібернетика та інформаційні технології» при МОЗ України та НАМН України. З 2000 р. — президент Всеукраїнської громадської організації «Асоціація спеціалістів з медичної інформатики, статистики та біомедичної техніки».

У 1994 р. обраний дійсним членом Української академії інформатики, у 1995 р. — Міжнародної академії інформатизації. З 2003 р. — дійсний член Академії технологічних наук України. Почесний професор ряду університетів України.

Принципово нові інформаційні технології створені О.П. Мінцером для автоматизованих систем профілактичних оглядів населення (АСПОН).

Вперше в країні обґрунтував архітектуру та реалізував у клініці діагностичнопрогностичну систему із набутими та вродженими вадами серця. Ним виконаний великий обсяг робіт у галузі теоретичної інформатики, створення медичних експертних систем, систем обробки даних, обґрунтування проблемноорієнтованих комплексів та їх застосування в охороні здоров’я. Значний інтерес мають роботи з автоматичної діагностики захворювань і станів, використання багатовимірного статистичного аналізу для розпізнавання, прогнозування і лікування хвороб. О.П. Мінцер висунув нові концепції створення вимірювання рівня здоров’я, що їх нині визнала і підтримує ВООЗ. Науковий керівник робіт зі створення національної системи сертифікації знань лікарів та провізорів України, розробленої та впровад женої протягом 1992–1995 рр., що функціонує по сьогодні. Подібні автоматизовані атестаційні системи вперше впроваджені в державному масштабі в Європі.

Успішно займався дослідженнями ефективності локального впливу на біологічно активні точки електромагнітного випромінювання. Великий обсяг робіт проведений щодо розробки та впровадження в практичну охорону здоров’ я сучасної електронної техніки. Зокрема, нове покоління засобів щодо вимірювання хвилинного обсягу кровообігу, автоматизації ЕКГ-дослідження.

За останні 5 років О.П. Мінцер зробив суттєвий внесок у розробку принципів дистанційної освіти, безперервного професійного розвитку лікарів та провізорів, інженерії знань, методів доказової медицини, телемедицини, проблем якості освіти та створення галузевих державних стандартів вищої післядипломної освіти, концептуальних підходів до питань якості надання медичної допомоги, створення монотематичних навчальних відеофільмів та електронних підручників тощо. Він є співкерівником проектів щодо отримання другої вищої освіти за спеціалізаціями «медичне право», «економіка охорони здоров’я», «медична біологія».

Сьогодні під керівництвом О.П. Мінцера виконується науководослідна робота на замовлення МОЗ України: «Медичний електронний паспорт громадянина України».

Значущими є нові наукові дослідження професора О.П. Мінцера щодо створення єдиного медичного освітнього простору.

У 2006 р. за ініціативи О.П. Мінцера відроджено спеціальність 14.03.11 — «Медична та біологічна інформатика і кібернетика» (медичні та біологічні науки) і створено спеціалізовану вчену раду Д 26.613.10 по захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня доктора (кандидата) наук, яку він і очолив.

У 2007 р. створено новий науково-практичний журнал «Медична інформатика та інженерія», що має статус видання ВАК України. Поява профільного журналу стала важливим фактором сприяння розвитку нової спеціальності.

Заглядаючи у майбутнє, О.П. Мінцер висуває ідеї створення навчального середовища, що є доброзичливим до прагнень лікаря щодо самовдосконалення та сприяє безперервній освіті. Озар Петрович висловив думку про створення суспільством таких умов, коли лікарю вигідно ставати високопрофесійним фахівцем, тобто суспільство має стати більш меритократичним по відношенню до лікаря. Вдосконалення освітнього простору має відбуватися паралельно зі зростанням зобов’язань лікаря у навчанні «охороняти здоров’я». Важливою є також думка про забезпечення переорієнтації системи освіти з біомедичної моделі на соціально-біологічну модель. Вітаючи Озара Петровича з днем народ ження, зичимо усіх благ і висловлюємо впевненість у подальших важливих та яскравих наукових дослідженнях ювіляра.

Колектив Національної медичної

академії післядипломної освіти 

ім. П.Л. Шупика 

 

Редколегія журналу

«Український медичний часопис»