Звернення головного редактора

21 квітня 2009
2006
Резюме

В статье представлены данные относительно места тромболитической и нейропротекторной терапии в лечении острого ишемического инсульта. Отмечается, что для принятия решения о целесообразности проведения тромболизиса (безусловно, с учетом противопоказаний) и/или нейропротекции важной является оценка магнитно-резонансных томографических изображений в диффузионно- и перфузионно взвешенных режимах и определение диффузионно-перфузионного несоответствия. Рассмотрены особенности фармакодинамики цитиколина (Цераксона), а также результаты его клинического применения при остром ишемическом инсульте и внутримозговом кровоизлиянии. Препарат широко применяется как нейропротектор, мембраностабилизатор, антиоксидант, имеет высокий уровень доказательной базы. Терапия с использованием цитиколина (Цераксона) снижает риск смертности и недееспособности на 10–12% при длительном наблюдении пациентов с мозговым инсультом.

Шановні колеги!

Zozula.tif«Українському медичному часопису» дванадцятий минає… Загалом вік юний, але порівняно з іншими періодичними медичними виданнями незалежної України — досить солідний. Справді, за цей час Часопис здобув прихильність наукової медичної громади, посів чільне місце серед провідних медичних журналів, був високо оцінений ВАК України щодо якості та повноти викладених матеріалів у наукових статтях здобувачів. Більше того, започатковані нами рубрики та форми подачі матеріалів, такі незвичні свого часу і такі затребувані сьогодні (Доказова медицина і Кокранівське співробітництво, Доказові клінічні настанови і рекомендації, Належна клінічна практика, Розробка медичних стандартів та ін.), стали традиційними не тільки в Часописі, а й в інших шанованих медичних виданнях України, підтверджуючи правильність вибраного редакцією шляху.

Проте час не стоїть на місці — коло читачів Часопису розширюється. Не так давно ми вибрали гасло журналу «Актуальні питання клінічної практики» й взяли активний курс на вдоволення потреб практичних лікарів в інформації, корисній у повсякденній клінічній практиці. Проте, як свідчать відгуки наших читачів, цей аспект потребує ще багато роботи. Саме цьому напрямку діяльності редакція приділятиме найбільшу увагу в подальшому, до чого також закликає й наших шановних авторів.

Постійні пошуки адекватного змістовного наповнення Часопису відображаються також у прагненні оптимізувати форми та способи подачі інформації. Яскравий цьому приклад — технічне оновлення сайту Часопису (www.umj.com.ua), який тепер щоденно відвідує понад 2000 читачів!

Ще одне свідчення — примірник оновленого Часопису, який ви тримаєте у руках. І це стосується не тільки нового дизайну… Найбільш цікаві та затребувані у повсякденній медичній практиці матеріали Часопису тепер будуть виходити ще й окремим випуском — «ЛІКАРЮ». Головна причина такого нововведення — це прагнення редакції і видавництва зробити Часопис ще більш доступним широкому колу практичних лікарів.

Висловлюю щиру вдячність нашим авторам і читачам за конструктивні зауваження щодо змісту і форми Часопису. Адже все, що ми робимо, ми робимо з вами й для вас!

З надією на подальшу плідну співпрацю. Щиро ваш

Головний редактор
«Українського медичного часопису»,
проректор з наукової роботи НМАПО
імені П.Л. Шупика,
доктор медичних наук, професор,
заслужений діяч науки і техніки України,
лауреат Державної премії України

в галузі науки і техніки І.С. Зозуля