Трансляцію астрологічних прогнозів заборонено

13 лютого 2012 о 11:03
1817

Трансляцію астрологічних прогнозів забороненоЯк повідомляло наше видання, за останні 20 років у системі охорони психічного здоров’я населення України особливо гостро постала проблема зростання поширеності психосоматичних захворювань (майже удвічі!). Причинами такої тенденції є соціально-політична нестабільність суспільства, втрата старих орієнтирів та відсутність нових, орієнтація населення на релігійно-містичні, окультні та паранаукові системи, зростання кількості техногенних та природних катастроф.

Зважаючи на вищезазначене, 12 січня 2012 р. Верховною Радою України прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо захисту населення та інформаційного простору від негативного впливу)», що вносить доповнен­ня до Законів України, а саме: ст. 8 Закону України «Про рекламу», ст. 3 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», ст. 6 Закону України «Про телебачення і радіомовлення».

Відповідно до внесених змін та доповнень, заборонено рекламу, розповсюдження інформації, трансляції програм або відеосюжетів про «окультно-містичні послуги знахарів, чаклунів, шаманів, магів, екстрасенсів, ворожок, спіритів, астрологів, віщунів та інших осіб, що оголошують себе, або що вважаються здатними передбачати долю, впливати на людей, духовний світ, майно, довкілля шляхом використання надприродних здібностей або сил».

Згідно з Державним класифікатором професій України ДК 003-2005, діяльність, на яку накладається обмеження, відноситься до професій 515 («Астрологи та ворожки») та 5152 («Ворожки та хіроманти»). До цих видів професій не установлені вимоги щодо критеріїв знань та вмінь.

Варто також підкреслити, що положення Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо захисту населення та інформаційного простору від негативного впливу)» не стосуються нормативно-правих відносин, що урегульовують діяльність цілителів, яким дозволяється за наявності відповідного спеціального дозволу (ліцензії МОЗ України) реклама послуг народної медицини, згідно з п. 12 ст. 21 «Реклама лікарських засобів, медичної техніки, методів профілактики, діагностики, лікування і реабілітації» Закону України «Про рекламу».

Цілителі — особи без спеціальної медичної освіти, які займаються за спеціальним дозволом (ліцензією МОЗ України) народною і нетрадиційною медициною відповідно до ст. 74-1 Основ законодавства України про охорону здоров’я та інших нормативно-правових актів системи охорони здоров’я. Згідно з Державним класифікатором професій України ДК 003-2005 професія «Цілитель» має код державної класифікації 3241.

Цілителі в установленому порядку підтверджують рівень знань і вмінь, проходять підвищення кваліфікації з «Основ медичних знань» та методів народної і нетрадиційної медицини за програмами, затвердженими МОЗ України, на курсах, які проводяться навчальними закладами системи МОЗ України різного рівня акредитації, науковими закладами, закладами підвищення кваліфікації і підготовки кадрів або прирівняними до них, що мають право видавати документи державного зразка згідно з чинним законодавством України.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами www.moz.gov.ua, www.rada.gov.ua
© Amenhotepov/Dreamstime.com/Dreamstock.r