Украинский Медицинский Журнал
Издательство МОРИОН АПТЕКА online Компендиум Клиническая онкология Работа в медицине и фармации
Украинский Медицинский Журнал
  • Головна
  • Новини
  • Електронна публікація
  • Свіжий номер
  • Архів
  • Автори
  • Фахові заходи
  • Організації
  • Освіта
  • Протоколи та керівництва
  • Інформація про видання
  • Вимоги до авторів
  • Рубрики
    • Академія — дистанційна освіта on-line
    • Актуально
    • Випадок з практики
    • Доказова медицина
    • Історія медицини
    • Клінічні випробування
    • Лікарю-практику
    • Медична етика
    • Медичне право
    • Менеджмент та маркетинг у сфері охорони здоров'я
    • На стику спеціальностей
    • Належна клінічна практика
    • Наукові дискусії
    • Організація охорони здоров'я
    • Оригінальні дослідження
    • Події та коментарі
    • Редакційна інформація
    • Рецензії
    • Стандарти та протоколи
    • Фармакоекономіка
    • Фахові заходи
  • Спеціальності
    • Акушерство та гінекологія
    • Алергологія та пульмонологія
    • Ангіологія
    • Андрология
    • Анестезіологія та інтенсивна терапія
    • Гастроентерологія
    • Генетична та регенеративна медицина
    • Дерматологія та венерологія
    • Ендокринологія
    • Епідеміологія
    • Імунологія
    • Інструментальна діагностика
    • Інфекційні хвороби
    • Кардіологія, ревматологія
    • Кардіохірургія
    • Медицина невідкладних станів
    • Медичне право
    • Мікробіологія
    • Наркологія
    • Невідкладна допомога
    • Неврологія та психіатрія
    • Нейрофізіологія
    • Нейрохірургія
    • Неонатологія
    • Нефрологія та урологія
    • Онкологія, гематологія
    • Організація охорони здоров'я
    • Ортопедія та травматологія
    • Оториноларингологія
    • Офтальмологія
    • Педіатрія
    • Променева діагностика
    • Профілактична медицина
    • Радіаційна медицина, радіологія
    • Реабілітація
    • Реанімація
    • Сімейна медицина
    • Стоматологія
    • Терапія, загальна практика
    • Трансфузіологія
    • Фармакоекономіка
    • Фармакологія
    • Флебология
    • Фтизіатрія
    • Фтізіатрія
    • Функціональна діагностика
    • Хірургія
  • Головна
  • Новини
  • Електронна публікація
  • Свіжий номер
  • Архів
  • Автори
  • Фахові заходи
  • Організації
  • Освіта
  • Протоколи та керівництва
  • Інформація про видання
  • Вимоги до авторів
  • Рубрики
    • Академія — дистанційна освіта on-line
    • Актуально
    • Випадок з практики
    • Доказова медицина
    • Історія медицини
    • Клінічні випробування
    • Лікарю-практику
    • Медична етика
    • Медичне право
    • Менеджмент та маркетинг у сфері охорони здоров'я
    • На стику спеціальностей
    • Належна клінічна практика
    • Наукові дискусії
    • Організація охорони здоров'я
    • Оригінальні дослідження
    • Події та коментарі
    • Редакційна інформація
    • Рецензії
    • Стандарти та протоколи
    • Фармакоекономіка
    • Фахові заходи
  • Спеціальності
    • Акушерство та гінекологія
    • Алергологія та пульмонологія
    • Ангіологія
    • Андрология
    • Анестезіологія та інтенсивна терапія
    • Гастроентерологія
    • Генетична та регенеративна медицина
    • Дерматологія та венерологія
    • Ендокринологія
    • Епідеміологія
    • Імунологія
    • Інструментальна діагностика
    • Інфекційні хвороби
    • Кардіологія, ревматологія
    • Кардіохірургія
    • Медицина невідкладних станів
    • Медичне право
    • Мікробіологія
    • Наркологія
    • Невідкладна допомога
    • Неврологія та психіатрія
    • Нейрофізіологія
    • Нейрохірургія
    • Неонатологія
    • Нефрологія та урологія
    • Онкологія, гематологія
    • Організація охорони здоров'я
    • Ортопедія та травматологія
    • Оториноларингологія
    • Офтальмологія
    • Педіатрія
    • Променева діагностика
    • Профілактична медицина
    • Радіаційна медицина, радіологія
    • Реабілітація
    • Реанімація
    • Сімейна медицина
    • Стоматологія
    • Терапія, загальна практика
    • Трансфузіологія
    • Фармакоекономіка
    • Фармакологія
    • Флебология
    • Фтизіатрія
    • Фтізіатрія
    • Функціональна діагностика
    • Хірургія
  • Рубрики
  • Спеціальності
  • Академія — дистанційна освіта on-line
  • Актуально
  • Випадок з практики
  • Доказова медицина
  • Історія медицини
  • Клінічні випробування
  • Лікарю-практику
  • Медична етика
  • Медичне право
  • Менеджмент та маркетинг у сфері охорони здоров'я
  • На стику спеціальностей
  • Належна клінічна практика
  • Наукові дискусії
  • Організація охорони здоров'я
  • Оригінальні дослідження
  • Події та коментарі
  • Редакційна інформація
  • Рецензії
  • Стандарти та протоколи
  • Фармакоекономіка
  • Фахові заходи
  • Акушерство та гінекологія
  • Алергологія та пульмонологія
  • Ангіологія
  • Андрология
  • Анестезіологія та інтенсивна терапія
  • Гастроентерологія
  • Генетична та регенеративна медицина
  • Дерматологія та венерологія
  • Ендокринологія
  • Епідеміологія
  • Імунологія
  • Інструментальна діагностика
  • Інфекційні хвороби
  • Кардіологія, ревматологія
  • Кардіохірургія
  • Медицина невідкладних станів
  • Медичне право
  • Мікробіологія
  • Наркологія
  • Невідкладна допомога
  • Неврологія та психіатрія
  • Нейрофізіологія
  • Нейрохірургія
  • Неонатологія
  • Нефрологія та урологія
  • Онкологія, гематологія
  • Організація охорони здоров'я
  • Ортопедія та травматологія
  • Оториноларингологія
  • Офтальмологія
  • Педіатрія
  • Променева діагностика
  • Профілактична медицина
  • Радіаційна медицина, радіологія
  • Реабілітація
  • Реанімація
  • Сімейна медицина
  • Стоматологія
  • Терапія, загальна практика
  • Трансфузіологія
  • Фармакоекономіка
  • Фармакологія
  • Флебология
  • Фтизіатрія
  • Фтізіатрія
  • Функціональна діагностика
  • Хірургія
Реклама у номері 1(141) – I/II 2021
  • Всі новини
2012-01-26 :
  • Лікарю-практику

Употребление жареной пищи не повышает риск развития сердечно-сосудистых заболеваний

Безшейко В.Г.

  • Издательство «МОРИОН»

Резюме. При однократном использовании растительного масла в процессе ее приготовления

Употребление жареной пищи не повышает риск развития сердечно-сосудистых заболеванийСчитается, что частое употребление жареной пищи может нанести вред здоровью. Кроме того, результаты нескольких исследований демонстрируют, что употребление пищевых продуктов, приготовленных таким способом, повышает риск развития артериальной гипертензии и инфаркта миокарда. Однако в результатах когортного исследования, опубликованных в журнале «BMJ», эти данные не нашли подтверждения.

В эксперименте, проведенном группой ученых из Испании во главе с доктором медицины Пиларом Гуаллар-Кастиллоном (Pilar Guallar-Castillon), приняли участие 40 757 взрослых добровольцев, которые периодически проходили анкетирование, включавшее вопросы о количестве употребляемой жареной пищи. В зависимости от величины этого показателя всех обследуемых распределили на квартили. Следует отметить, что для приготовления пищи большинство обследуемых использовали подсолнечное или оливковое масло.

Всего на протяжении 11-летнего периода исследования ученые зарегистрировали 606 случаев коронарных событий, включавших 140 реваскуляризационных вмешательств на коронарных артериях и 466 случаев инфаркта миокарда.

После стандартизации по демографическим показателям относительный риск (ОР) коронарных событий у лиц, употреблявших наибольшее количество жареной пищи (около 250 г/сут), в сравнении с нижним квартилем по этому показателю (около 47 г/сут) составил 0,94 (95% доверительный интервал (ДИ) 0,73–1,23), а после стандартизации по дополнительным переменным — 1,11 (95% ДИ 0,84–1,46). Кроме того, статистические расчеты продемонстрировали, что повышение употребления жареной пищи на 100 г также не связано с повышением риска развития коронарных событий (ОР 1,00; 95% ДИ 0,90–1,11).

Включение в анализ других кардиоваскулярных событий, зарегистрированных у обследуемых в экспериментальный период, не оказало существенного влияния на полученные результаты. При этом риск общей смертности у лиц, употреблявших около 250 г/сут жареной пищи, был снижен на 7% (ОР 0,93; 95% ДИ 0,77—1,14) в сравнении с теми, кто употреблял около 47 г/сут пищи, приготовленной этим способом (хотя эта разница не была статистически значимой).

В дополнение к полученным результатам ученые отметили, что приготовление жареной пищи в Испании имеет свои особенности, такие как минимальное использование соли и однократное — подсолнечного или оливкового масла. В то же время вредные для здоровья вещества при жарке образуются в случае повторного использования масла, что часто практикуют жители других европейских стран и США.

Guallar-Castillon P., Rodriguez-Artalejo F., Lopez-Garcia E. et al. (2012) Consumption of fried foods and risk of coronary heart disease: Spanish cohort of the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition study. BMJ, Jan. 24 [Epub ahead of print].

    Виталий Безшейко
    © Withgod/Dreamstime.com/Dreamstock.ru

Коментарі
Без коментарів » Додати свій
Залишити коментар

Якщо ви помітили помилку, виділіть текст з помилкою і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це.
Ключові слова:
артериальная гипертензия, жареная пища, інфаркт міокарда, коронарные артерии, коронарные события, общая смертность, оливковое масло, относительный риск, подсолнечное масло, реваскуляризационные вмешательства
Спеціальності:
Кардіологія, ревматологія
Перегляди: 336
Украинский медицинский журнал

Видавництво «Моріон»
Редакція і видавництво: 02140, г. Київ, просп. Бажана 10А
Тел : +380 (44) 585-97-10

Спеціалізоване медичне онлайн-видання для лікарів, молодих фармацевтів, студентів медичних і фармацевтичних вишів.
Обмеження відповідальності

Издательство МОРИОНmorion.ua АПТЕКА onlineapteka.ua Компендиум — справочник лекарств №1compendium.com.ua