МОЗ розроблено правила функціонування системи єКров

9 червня 2023 о 13:07
958

Міністерством охорони здоров’я України на громадське обговорення пропонується проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання інформаційно-комунікаційної системи донорства крові» (далі — проєкт акта), розроблений з метою забезпечення функціонування інформаційно-комунікаційної системи донорства крові.

Мета

Проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання інформаційно-комунікаційної системи донорства крові» (далі — проєкт постанови) розроблено з метою забезпечення функціонування інформаційно-комунікаційної системи донорства крові (далі — система єКров).

Обґрунтування необхідності прийняття акта

Проєктом акта передбачається визначити завдання та функціональні можливості системи єКров, загальні вимоги до обробки інформації та документів у системі єКров, вимоги до реєстрації користувачів, доступу користувачів до інформації та документів у системі єКров, її адміністрування.

Оскільки у складі системи єКров функціонуватиме декілька публічних електронних реєстрів, Порядком її функціонування визначені відомості, зазначені в частині другій статті 26 Закону України «Про публічні електронні реєстри», які відповідно до частини третьої статті 4 цього закону повинні бути визначені виключно законом або іншим актом законодавства, згідно з яким створений публічний електронний реєстр.

Проєкт постанови розроблено відповідно до статті 17 Закону України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» та постанови Кабінету Міністрів України від 17 лютого 2023 р. № 143 «Про створення інформаційно-комунікаційного комплексу системи крові».

Зокрема, система єКров разом з електронною системою охорони здоров’я повинна забезпечувати виконання функцій, пов’язаних з донорством крові та компонентів крові, що визначені статтею 17 Закону України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові». У Положенні про створення інформаційно-комунікаційного комплексу системи крові, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 17 лютого 2023 р. № 143, деталізовано функції, пов’язані з донорством крові та компонентів крові, забезпечення виконання яких покладається на систему єКров.

Крім того, зазначеним Положенням визначено суб’єктів інформаційно-комунікаційного комплексу системи крові, більшість з яких будуть користувачами системи єКров після введення її в промислову експлуатацію. Разом з тим з метою забезпечення комплексного врегулювання всіх аспектів роботи системи єКров необхідно визначити порядок її функціонування, що передбачено абзацом третім пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України від 17 лютого 2023 р. № 143 «Про створення інформаційно-комунікаційного комплексу системи крові».

Основні положення проєкту акта

Проєктом постанови пропонується затвердити Порядок функціонування інформаційно-комунікаційної системи донорства крові та внести зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 17 лютого 2023 р. № 143.

Проєкт постанови Кабінету Міністрів України

Порядок функціонування інформаційно-комунікаційної системи донорства крові

Зміни, що вносяться до постанови Кабінету Міністрів України від 17 лютого 2023 р. № 143

АРВ

Додаток 1 до АРВ

Додаток 2 до АРВ

Довідка (acquis ЄС)

Бюджетні витрати

ФЕР

Пояснювальна записка

Порівняльна таблиця

Куди надавати пропозиції

Пропозиції та зауваження щодо проєкту акта слід надсилати протягом 30 днів з дати публікації на адресу МОЗ у письмовому або електронному вигляді у формі порівняльної таблиці за адресою: вул. Грушевського, 7, м. Київ, 01601, Департамент цифрових трансформацій в охороні здоров’я, тел.: (044) 253-33-31, e-mail: [email protected].

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua