Медична освіта: Україна переймає досвід Швейцарії щодо її організації

9 червня 2023 о 11:31
935

У межах україно-швейцарської співпраці відбувся навчальний візит делегації МОЗ до Швейцарії з метою підтримки розвитку системи медичної освіти в Україні. Адже прогресивна освіта медиків сприяє забезпеченню кваліфікованої та доступної допомоги для пацієнта.

Коментар Сергія Дуброва

«Ознайомився з роботою швейцарської системи додипломної та післядипломної освіти. Це важливий досвід для нас. Завдяки спільним рішенням та співпраці зі швейцарськими колегами зможемо досягти успіху в напрямі розвитку наших університетських клінік. Саме їх функціонування відіграє важливу роль у підготовці лікарів та забезпечує високий рівень медичної допомоги. Вдячний уряду Швейцарії та організації Swiss Tropical and Public health institute за всебічну підтримку та спільну ініціативу задля покращення якості та доступності медицини в Україні», — зазначив перший заступник міністра охорони здоровʼя Сергій Дубров.

Зокрема, під час візиту українська сторона мала змогу ознайомитися зі швейцарською системою охорони здоров’я, побудовою додипломної та післядипломної освіти, а також правовими засадами швейцарської системи медичної освіти. На прикладі Університетської лікарні м. Базель дізналися про структуру та організацію додипломної освіти, основні засади здобуття клінічних навичок та навчання «біля ліжка».

Основні напрями, яким приділено увагу:

  • якісна та сучасна освіта лікарів та медсестер первинної ланки;
  • інтеграція освіти в медичну практику;
  • розвиток університетських лікарень;
  • лікарське самоврядування у Швейцарії.

Зазначимо, що наразі успішно завершена перша фаза спільного україно-швейцарського проєкту та попередньо сторони домовилися про продовження співпраці на наступні 4 роки.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua