Особливості надання психіатричної допомоги мобільними мультидисциплінарними командами

6 червня 2023 о 11:24
1153

Що таке психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами? Для яких пацієнтів це потрібно? Що входить у перелік безоплатних послуг за цим пакетом? Чи обов’язково мати направлення? На ці та інші питання відповідає Національна служба здоров’я України (НСЗУ). 

Близько 30% госпіталізованих пацієнтів психіатричних лікарень за своїм станом не потребують лікування у стаціонарі. Загальносвітова тенденція така: стаціонар — тільки для пацієнтів з гострим перебігом хвороби і на короткий період. Далі пацієнт має переходити під спостереження лікаря-психіатра амбулаторно. Кращі практики лікування психічних захворювань суттєво змінилися. Саме тому у Програму медичних гарантій з 2021 р. додано пакет «Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами».

Для яких пацієнтів працюють мобільні мультидисциплінарні команди та хто входить до їх складу?

Мобільні команди виїжджають до пацієнтів із розладами психіки та поведінки туди, де вони знаходяться, щоб надати їм допомогу.
До складу мобільної мультидисциплінарної команди мають входити такі фахівці:
– лікар-психіатр та/або лікар-психіатр дитячий (за умови надання допомоги дітям);
– лікар-психолог або лікар-психотерапевт або психолог;
– медична сестра;
– фахівець із соціальної роботи або соціальний працівник.
В основному такі команди орієнтовані на надання допомоги пацієнтам, яких виписали після стаціонарного лікування. Команди допомагають особам із розладами поведінки і психіки адаптуватися до ритму життя в соціумі і більше не повертатися до стаціонарного лікування.

Що пацієнт отримує від такої мультидисциплінарної команди? Чи все безоплатно? 

Безоплатними для пацієнтів будуть такі медичні послуги:
– психіатричний огляд та допомога;
– індивідуальний план лікування і реабілітації — із залученням самого пацієнта або його законного представника;
– проведення необхідних психодіагностичних тестів у динаміці;
– контроль за станом пацієнта, амбулаторні візити до одужання або стійкої ремісії.
Також родичі або законні представники осіб із розладами психіки та поведінки можуть розраховувати на психологічну підтримку медиків мобільної команди. Їх навчать технікам самодопомоги та методам психологічної підтримки.
Крім того, мобільна команда визначатиме потребу у фармакотерапії, призначатиме медикаментозне лікування, за потреби направлятиме на стаціонарне лікування або отримання паліативної допомоги.

Повний перелік послуг опублікуваний на сайті НСЗУ п.12.

Як часто мобільна команда має приїжджати до пацієнта і хто повинен оплачувати пальне?

Кількість візитів до пацієнта та/або візитів пацієнта за місцем базування команди планується відповідно до індивідуальних потреб. Але не менше ніж 4 візити на місяць, з яких щонайменше 50% — за місцем перебування пацієнта. Пальне для виїзду забезпечує медичний заклад.

Як викликати мобільну мультидисциплінарну команду додому?

Зверніть увагу. Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами, це не «швидка» психіатрична допомога. Тобто таку команду не можна викликати телефоном. Особливо якщо у пацієнта розвивається раптове погіршення стану, яке загрожує його здоров’ю чи життю. У такому разі варто звернутися за екстреною медичною допомогою за номером 103.

Щоб отримати послуги за пакетом «Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами», необхідно мати направлення лікаря, з яким підписано декларацію, або ж направлення лікаря-психіатра чи лікаря-психіатра дитячого. Звернутися до лікаря-психіатра чи сімейного лікаря для отримання направлення може як сам пацієнт, так і його рідні чи опікуни. Однак лікар зможе видати таке направлення лише після проведеного огляду.
Далі потрібно знайти лікарню, яка працює з НСЗУ за пакетом «Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами» та звернутися туди. Знайти такі заклади можна на дашборді «Укладені договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій». На третій сторінці в полі фільтрів обрати область або населений пункт, а в «Групі послуг» — потрібний пакет. Дашборд покаже всі заклади, які мають договір на пакет, а також їх контакти. Зараз таких медичних закладів — 70. Найбільше — у Львівській, Дніпропетровській, Закарпатській, Кіровоградській та Сумській областях.

Або ж зателефонувати до контакт-центру за номером 16-77. Оператор підкаже найближчий медичний заклад із договором.

Чи може така команда виписати рецепт на ліки?

Так. Лікар-психіатр, який входить до складу команди, зможе виписати рецепт на ліки. Однак від команди не вимагається забезпечувати пацієнта ліками, тобто з собою вони не мають укладок з препаратами.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами nszu.gov.ua