ВООЗ допоможе Україні в імплементації положень права Європейського Союзу у сфері охорони здоров’я

26 травня 2023 о 16:00
645

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) готова допомагати Україні в імплементації положень права Європейського Союзу (acquis ЄС) у сфері охорони здоров’я. Зокрема, ВООЗ планує долучитися до формування нормативних пріоритетів після завершення селф-скринінгу, а також надавати експертну та технічну підтримку в процесі адаптації українського законодавства до права ЄС.

Коментар Марини Слободніченко

«Ми дуже вдячні ВООЗ за систематичну підтримку та готовність до подальшого розширення нашої співпраці у євроінтеграційному напрямі роботи МОЗ, адже багато норм і стандартів, які ВООЗ допомагає впроваджувати в українській системі охорони здоров’я, безпосередньо перетинаються з директивами ЄС. Попереду дуже багато роботи, особливо у сфері громадського здоров’я. Завдяки технічній та експертній підтримці ВООЗ ми зможемо пришвидшити цей процес», — заявила заступниця міністра охорони здоровʼя Марина Слободніченко.

Зараз в Україні триває процедура селф-скринінгу

Наразі в межах підготовки до переговорів про членство в Європейському Союзі в Україні триває селф-скринінг. Це процес первинної оцінки українського законодавства на відповідність актуальному праву ЄС. Загалом у межах цього процесу необхідно оцінити понад 27 тис. актів права, розділених на 35 тематичних розділів майбутньої угоди про членство. Зокрема, МОЗ має розглянути понад 700 нормативно-правових актів у сфері охорони здоров’я.

Коментар Ярно Хабіхта

«Довгострокове партнерство ВООЗ в Україні та досвід роботи в багатьох країнах Європи, а також знання в нормативній сфері є цінним надбанням, яке ми вносимо в процес, що зараз триває в країні, щодо наближення до нормативно-правової бази Європейського Союзу. Ми вже підтримуємо сфери громадської охорони здоров’я та лікарських засобів, ще більше заплановано в найближчі роки. Ми прагнемо прогресу у сфері регулювання, а також збільшення потенціалу установ, оскільки найголовнішим є впровадження найкращих практик і стандартів та поліпшення здоров’я людей», — зазначив глава бюро ВООЗ в Україні доктор Ярно Хабіхт.

Довідка: процедура оцінки українського законодавства щодо відповідності праву ЄС розпочалася в березні цього року. Планується, що міністерства та інші центральні органи виконавчої влади завершать селф-скринінг, а до 30 серпня — сформують та подадуть Уряду звіт з конкретними пропозиціями щодо узгодження секторального законодавства відповідно до права ЄС.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua