Зміни при оформленні лікарняних категорії «Вагітність та пологи»

26 травня 2023 о 14:16
1959

З метою спрощення роботи лікаря при формуванні медичних висновків про тимчасову непрацездатність (МВТН) категорії «Вагітність та пологи» були впроваджені деякі нововведення в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ). Ці зміни реалізовано відповідно до змін, прийнятих наказом Міністерства охорони здоров’я України від 29.12.2022 р. № 2386 до Порядку формування МВТН, затвердженого наказом МОЗ України від 1.06.2021 р. № 1066.

Що змінилося

Розглянемо детальніше, що змінюється для лікаря:

  1. Передусім система запропонує на вибір тривалість дії медичного висновку в категорії «Вагітність та пологи», який достатньо буде лише обрати 14; 56; 70; 90; 126; 140 або 180 днів, зазначивши при цьому дату початку непрацездатності. Це дозволить мінімізувати можливі помилки.  Така функція вже доступна в медичних інформаційних системах, які забезпечили відповідну технічну реалізацію.
  2. Як і раніше, у разі наявності медичних підстав лікар має сформувати породіллі медичний висновок про тимчасову непрацездатність на додаткові 14 днів.

Такими підставами можуть бути передчасні пологи (до 37-го тижня вагітності) або клінічні ускладнення під час пологів (кесарів розтин, мертвонароджена дитина), або багатоплідні пологи (народження двійні, трійні чи більше дітей), а також у випадку післяпологових ускладнень.

Зверніть увагу, що у таких ситуаціях відповідно до прийнятих змін МВТН має формувати лікар, який приймав пологи. А у разі, якщо ускладнення виникли після виписки з пологового з подальшою госпіталізацією, — це має зробити лікар, який надає допомогу в стаціонарних умовах.

Отже, жінці більше не потрібно звертатися до жіночої консультації задля оформлення медичного висновку на додаткові 14 днів, як це було раніше.

При цьому сформувати такий медичний висновок можливо з датою його початку в майбутньому, яка має відповідати даті наступного дня після дати завершення непрацездатності за основним МВТН. Це збереже час і лікаря, і пацієнтки.

Також нормативними змінами визначено, в яких ситуаціях, якими лікарями та на які строки формуються медичні висновки в категорії «Вагітність та пологи».

Ознайомитися зі змінами щодо процесу формування медичного висновку про непрацездатність для вагітних та породіль ви можете за посиланням: *схема*

  1. Нагадаємо, що українки, які змушені через війну виїхати з України вагітними або завагітніли, вже перебуваючи за кордоном, мають право дистанційно отримати МВТН. Для цього необхідно звернутися до свого лікаря в Україні.

Дистанційно сформувати такий медвисновок може сімейний лікар, з яким у жінки укладена декларація, або лікуючий лікар, який відповідає за ведення вагітності жінки в Україні. Основна вимога — жінка має надати лікарю іноземні медичні документи про вагітність з перекладом.

При цьому жінці варто пам’ятати, що такий МВТН може бути сформований з 30-го тижня вагітності та з тривалістю, що визначена українським законодавством (пункт 7 розділу 3 та пункти 3 та 10 розділу 4 Порядку формування МВТН).

Читайте також Лист МОЗ України Про формування МВТН в категорії «Вагітність та пологи»

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua