У відомчих медзакладах створять реабілітаційні відділення

31 березня 2023 о 13:13
6382

Кабінет Міністрів України доручив відомствам активізувати роботу з організації надання реабілітаційної допомоги в підпорядкованих закладах охорони здоров’я згідно з підходами, які запровадило Міністерство охорони здоров’я через програму медичних гарантій. Це дозволить покращити доступ до якісної реабілітаційної допомоги в Україні.

Коментар Віктора Ляшка

«Більше року в Україні триває повномасштабна війна. З кожним днем попит на реабілітаційні послуги зростає і медична система має оперативно реагувати на цей запит. Наше завдання — зробити все, аби пацієнти мали можливість отримували якісну, доступну та безоплатну медичну допомогу. У тому числі і у сфері реабілітації. Запровадження доказових підходів у відомчих закладах дозволить значною мірою розширити доступ українців до реабілітації у сфері охорони здоров’я. Маємо працювати разом, об’єднавши потужності всіх відомств, аби досягти максимального результату», — зазначив В. Ляшко

У відомчих лікувальних закладах, підпорядкованих Міністерству оборони, Міністерству внутрішніх справ, Міністерству інфраструктури, Міністерству соцiальної політики, Міністерству юстиції, Міністерству молоді та спорту, Державній службі України з надзвичайних ситуацій, Державній прикордонній службі, Національній гвардії України, Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації, Державному управлінню справами, Національній академії медичних наук України, Національній академії наук України буде утворено мультидисциплінарні реабілітаційні команди, створено реабілітаційні відділення. Ці рішення дозволять забезпечити надання реабілітаційної допомоги великого обсягу (3 та більше години на добу або 15 год реабілітації на тиждень та більше на особу) у реабілітаційних відділеннях таких медзакладів.

У відомчих медичних закладах, де надається допомога пацієнтам із черепно-мозковими, спинномозковими, скелетними, опіковими травмами, та які не мають окремого відділення для надання стаціонарної реабілітаційної допомоги, буде введено штатні посади фахівців з реабілітації. Вони надаватимуть реабілітаційну допомогу протягом гострого реабілітаційного періоду, що дозволить запобігти виникненню ускладнень від знерухомлення (пролежні, застійні пневмонії тощо) у пацієнтів.

Заклади, які мають реабілітаційне відділення або підпорядкований підрозділ, надаватимуть реабілітаційну допомогу і протягом післягострого реабілітаційного періоду.

Індивідуальні реабілітаційні плани та електронні записи з реабілітації будуть вестися в електронній системі охорони здоров’я із дотриманням Класифікатора функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров’я, розробленого відповідно до Міжнародної класифікації.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці у Facebook, а також у Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua