Процес реабілітації пацієнта буде супроводжуватися в електронній системі охорони здоровʼя

31 березня 2023 о 10:03
1118

Для впровадження електронного документування реабілітаційної допомоги Урядом 30 березня 2023 р. внесено зміни до низки постанов. Відповідно до ухвалених документів, процес реабілітації пацієнта буде супроводжуватися в електронній системі охорони здоровʼя (ЕСОЗ).

Які зміни внесено?

Зокрема, було внесено зміни до:

  • Порядку організації надання реабілітаційної допомоги у сфері охорони здоров’я в частині визначення медичної інформації, що вноситься до ЕСОЗ, стосовно реабілітації, порядку внесення електронних записів з реабілітації, можливості ведення індивідуального реабілітаційного плану та внесення даних у систему;
  • Порядку функціонування електронної системи охорони здоров’я;
  • Типового положення про реабілітаційне відділення, підрозділ та Типового положення про мультидисциплінарну реабілітаційну команду в частині визначення можливості внесення записів з реабілітації до ЕСОЗ.

Коментар Марії Карчевич

«Україна впроваджує світові стандарти реабілітації, а електронні інструменти сприятимуть прозорості та контрольованості реабілітаційного процесу, спрощуватимуть бюрократичне навантаження. І головне — сприятимуть ефективному та комплексному відновленню пацієнтів та адаптації у всіх сферах життя. Адже трансформована система реабілітації має на меті не лише відновити фізичне та психологічне самопочуття людини, але й повернути її до повноцінного суспільного життя, зберегти роботу та соціальні контакти», — підкреслила М. Карчевич, заступниця міністра охорони здоров’я з питань цифровізації.

Так, на першому етапі цифровізації лікарі фізичної та реабілітаційної медицини повинні будуть вносити всю медичну інформацію про реабілітаційні втручання, результати обстежень та інші необхідні дані до ЕСОЗ. На основі цих даних буде сформовано індивідуальний реабілітаційний план пацієнта.

Далі це дозволить забезпечити синхронізацію між учасниками мультидисциплінарної команди та швидке внесення змін (за потреби) до реабілітаційного плану.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці у Facebook, а також у Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua