Які зміни чекають на систему БПР найближчим часом

29 березня 2023 о 10:32
1699

Триває громадське обговорення проєкту постанови КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 14 липня 2021 р. № 725». Це один з ключових документів, що регулює питання безперервного професійного розвитку (БПР) працівників сфери охорони здоров’я.

Подробиці

Заступниця міністра охорони здоров’я Ірина Микичак провела 27 березня 2023 р. вже четвертий вебінар з обговорення змін у БПР з медичною спільнотою. Майже 400 учасникам у Zoom та аудиторії, що стежила за трансляцією на Youtube-каналі МОЗ, було представлено та деталізовано ключові зміни, які несе проєкт постанови для медиків.

До системи БПР тепер будуть залучені не лише лікарі, а й фармацевти та медичні сестри, які працюють у державних органах та органах місцевого самоврядування, профспілках та Товаристві Червоного Хреста; професіонали та фахівці у галузі охорони здоров’я (фізичні терапевти, ерготерапевти та їх асистенти); асистенти фармацевтів; професіонали з вищою немедичною освітою, що працюють у системі охорони здоров’я (фахівці з громадського здоров’я, біологи, хіміки, психологи, капелани).

Постановою також уточнюється поняття «електронна система БПР» та детальніше виписуються вимоги до її функціонування, визначено завдання адміністратора та технічного адміністратора системи, а також передбачається затвердження МОЗ порядку функціонування системи. Крім того, точніше визначено порядок реєстрації провайдерів БПР та передбачено затвердження МОЗ порядку подання та розгляду скарг учасника заходу БПР на дії провайдера.

Також доповнюється перелік заходів БПР, за участь у яких нараховуються бали, такими форматами, як «електронний навчальний курс» та «участь у групах рівних».

Ці та ряд інших змін, передбачених проєктом постанови, обговорено в рамках дискусії з представниками медичної спільноти. Медики змогли поставити власні запитання щодо чинного порядку проходження БПР, а також стосовно змін, які принесе постанова.

Коментар Ірини Микичак

«Участь в адекватних заходах БПР, постійне навчання працівників сфери охорони здоров’я є необхідними для підтримки відповідного рівня фаховості, розвитку нових навичок і компетенцій. Це вагомий внесок у якість медичних послуг, що надаються  громадянам. Тому сприяння розвитку системи БПР — пріоритетний для МОЗ напрям роботи. Зміни, що передбачені постановою, допоможуть розширити освітні можливості для медичних працівників, а також спростять процес реєстрації провайдерам», — зазначила І. Микичак.

Нагадуємо, що подати свої пропозиції та зауваження щодо проєкту акта можна до кінця тижня на адресу МОЗ у письмовому або електронному вигляді у формі порівняльної таблиці за адресою: вул. Грушевського, 7, м. Київ, 01601, департамент цифрових трансформацій в охороні здоров’я; e-mail: [email protected]. Телефон для довідок: (044) 253-33-31.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці у Facebook, а також у Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua