Уперше закуплено понад мільйон швидких тестів для діагностики вірусних гепатитів

28 березня 2023 о 15:45
539

В Україні вперше за кошти державного бюджету було закуплено швидкі тести для діагностування вірусного гепатиту С (ВГС) та вірусного гепатиту В (ВГВ). Наразі тести вже розподілені між закладами охорони здоров’я в кожному регіоні. Усього лікарні отримали близько 700 000 тестів на ВГВ та близько 670 000 — на ВГС.

Коментар Ірини Іванчук

«Пройти тестування можна безкоштовно, а результати отримати вже за 15 хв з точністю 99,8%. Така діагностика легка та проста у використанні, дає можливість пройти обстеження де завгодно та не потребує спеціального лабораторного приміщення чи обладнання, усе необхідне входить у комплект тест-набору», — розповіла І. Іванчук, начальниця відділу управління та протидії вірусним гепатитам та опіоїдній залежності Центру громадського здоров’я.

Швидкі тести для діагностики вірусних гепатитів є першим етапом скринінгу. Тест для визначення ВГВ визначає поверхневий антиген В (HBsAg). Це швидкий візуальний імуноаналіз для якісного та передбачуваного виявлення поверхневого антигену гепатиту В у зразках цільної крові, сироватки чи плазми. Тест для виявлення ВГС — швидкий імунохроматографічний аналіз для визначення антитіл до ВГС у цільній крові/сироватці/плазмі.

Відповідно до рекомендацій ВООЗ у країнах, де поширеність ВГС становить більше 2%, рекомендовано тестування всього населення з особливим фокусом на групи підвищеного ризику щодо інфікування. За оціночними даними, в Україні 5% населення інфіковано вірусом гепатиту С (з них 3,6% мають хронічний вірусний гепатит С) та 1,5% — вірусом гепатиту В.

Кому необхідне тестування?

Тестування на вірусні гепатити В та С рекомендоване для всіх осіб хоча б раз протягом життя. Проходити тест раз на рік слід усім особам з поведінкою, станами та факторами, які можуть призводити до підвищеного ризику інфікування, а саме:

  • донорам крові;
  • реципієнтам крові/тканин;
  • медичним працівникам;
  • вагітним;
  • народженим у ВГВ-, ВГС-, ВІЛ-інфікованих матерів;
  • особам, які готуються до лікування з приводу онкологічного захворювання або імуносупресивної терапії;
  • пацієнтам, які перебувають чи перебували на гемодіалізі;
  • особам з підвищеним рівнем активності аланінамінотрансферази нез’ясованої етіології, патологічними результатами ультразвукового дослідження органів черевної порожнини, цирозом та раком печінки;
  • пацієнтам, які споживали чи споживають ін’єкційні наркотики;
  • людям, які живуть з ВІЛ;
  • особам, які отримували втручання, пов’язані з контактом з кров’ю, у разі, якщо є підозра щодо недотримання належних заходів інфекційного контролю (стоматологічні послуги, хірургічні втручання, медичні процедури, пірсинг, татуювання тощо);
  • особам, які перебували/перебувають у місцях позбавлення волі;
  • членам родини та особам, які проживають спільно або мають сексуальні стосунки з особами з вірусними гепатитами;
  • чоловікам, що мають секс з чоловіками;
  • особам, які хворіють/мали в анамнезі інфекції, що передаються статевим шляхом;
  • особам, які надають сексуальні послуги за винагороду.

Інфекції, спричинені вірусами гепатитів (ВГВ та ВГС), — це основні причини хронічних захворювань печінки (включаючи цироз та первинний рак печінки), що призводять до інвалідності, скорочення тривалості та зниження якості життя працездатного населення та передчасної смерті. Зокрема, за оцінками, близько 57% випадків цирозу печінки та 78% випадків первинного раку печінки зумовлені впливом ВГВ та ВГС. Згідно з даними ВООЗ, приблизно 1,4 млн осіб помирають від вірусних гепатитів, що більше, ніж від туберкульозу та ВІЛ/СНІДу. Більшість людей, інфікованих ВГВ чи ВГС, не знають про своє захворювання, тому у них часто розвиваються ускладнені форми патології. Розширення доступу до тестування вірусних гепатитів дозволить виявити хворих та за потреби вчасно розпочати лікування.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці у Facebook, а також у Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами phc.org.ua