Центри контролю і профілактики хвороб займатимуться імунопрофілактикою

28 березня 2023 о 12:48
696

Найближчим часом очікується рішення Уряду, за яким до функціоналу центрів контролю та профілактики хвороб (ЦКПХ) додасться імунопрофілактика. Про це заявив заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін 27 березня 2023 р. під час робочого візиту до Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Коментар Ігоря Кузіна

«Посилення лабораторних спроможностей ЦКПХ відіграє важливу роль і в контексті нових державних медико-санітарних нормативів та правил, передбачених законом, і загалом у контексті євроінтеграційного напряму сфери охорони здоров’я України. Новий функціонал потужно підсилить спроможності центрів та надасть регіональній мережі системи громадського здоров’я більше можливостей для ефективної роботи», — зазначив І. Кузін.

Також під час зустрічі було обговорено готовність на центральному та регіональному рівнях до реалізації нового Закону України «Про систему громадського здоров’я», який вводиться в дію з 1 жовтня 2023 р.

За словами заступника міністра охорони здоров’я, за попередні два роки МОЗ України завдяки спільним зі Світовим банком проєктам посилило лабораторні спроможності Центру громадського здоров’я та повністю забезпечило потребу обласних ЦКПХ в обладнанні відповідно до їх запитів.

Зокрема, Вінницький ЦКПХ отримав станцію автоматичної екстракції РНК на 96 зразків, 20 наборів витратних матеріалів для станцій автоматичної екстракції на 2000 досліджень кожен, 2 автоклави із системою підготовки води, 3 багатоканальні дозатори з регульованим кроком, 415 комплектів тестів для виявлення COVID-19 на 96 досліджень кожен та 2 лабораторні морозильні камери ультранизької температури.

Крім того, Вінницькому ЦКПХ було надано 22 холодильники з льодовим захистом та 7 морозильних камер для зберігання вакцини з акумуляторами холоду. Це один з етапів створення національної системи зберігання імунобіологічних препаратів, зокрема вакцин проти COVID-19. У контексті поетапного технічного забезпечення цифрової трансформації системи охорони здоров’я Вінницький центр отримав 6 комп’ютерів, 17 ноутбуків та 15 багатофункціональних пристроїв.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці у Facebook, а також у Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua