Як залучити до роботи з медичними записами в ЕСОЗ середній медичний персонал?

20 березня 2023 о 12:45
8963

Як свідчать дані електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ), залученість медичних сестер та братів до роботи з медичними записами в ЕСОЗ з моменту появи такої можливості в червні минулого року збільшилася майже у 18 разів за останні 8 міс. Це позитивна тенденція, однак показник залученості все ще є дуже низьким: так, протягом 2022–2023 рр. він становив лише 3,8% записів (переважно процедур та взаємодій) від загальної кількості медичних записів такого типу, внесених протягом 2022–2023 рр.

Які кроки варто зробити керівнику закладу, щоб залучити медичних сестер та братів до роботи з ЕСОЗ?

  1. Отримайте доступ у своїй медичній інформаційній системі (МІС) до функціоналу «Робоче місце середнього медичного персоналу». Перевірити, чи є такий модуль у МІС, якою користується ваш заклад, можна тут. Якщо у МІС на сьогодні недоступний згаданий функціонал, потрібно звернутися до її представників та зʼясувати, коли буде завершена розробка та необхідні тестування.
  2. Проведіть внутрішнє навчання для медичних сестер та братів з роботи з МІС/ЕСОЗ або ж порадьте їм пройти курси в Академії Національної служби здоров’я України щодо роботи з ЕСОЗ (academy.nszu.gov.ua) чи навчання, що організовують представники МІС, якою користується ваш медичний заклад.
  3. Допоможіть медичній сестрі/брату отримати кваліфікований електронний підпис та забезпечте робоче місце з доступом до комп’ютера та інтернету.

В електронній системі медичні сестри та брати можуть вносити записи щодо вакцинації, а також реєструватися та отримувати відповідні права доступу; здійснювати пошук електронних медичних записів; формувати пакети діагностичних звітів; фіксувати лікувальні процедури; перевіряти, обробляти та погашати е-направлення тощо. Така можливість зафіксована законодавчо, а саме: у наказі МОЗ від 28.02.2020 р. № 587 «Деякі питання ведення Реєстру медичних записів, записів про направлення та рецептів в електронній системі охорони здоров’я». Нормативну базу доповнено визначенням «молодший спеціаліст з медичною освітою», а п. 19 Порядку ведення реєстру медичних записів, записів про направлення та рецептів в електронній системі охорони здоров’я визначено, що записи, які вносяться до реєстру, підписуються кваліфікованим електронним підписом, у тому числі і молодшими спеціалістами з медичною освітою, які вносять ці записи до реєстру.

Розширення повноважень медичних сестер та братів дозволяє розвантажити лікарів через розподілення роботи з електронними медичними системами, збільшити комунікацію між лікарем та медичними сестрами і братами. Крім того, для медичних сестер та братів це додаткові можливості, у тому числі для розвитку та навчання. Багато з них готові розвивати свої цифрові навички та втілювати нові можливості системи на практиці.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці у Facebook, а також у Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua