Усі медичні заклади та ФОП мають підключитися до ЕСОЗ до 1 квітня 2023 р.

8 лютого 2023 о 16:07
4202

До 1 квітня 2023 р. медичні заклади та лікарі — фізичні особи — підприємці (ФОП) мають зареєструватися та почати працювати в електронній системі охорони здоровʼя (ЕСОЗ).

Ця вимога передбачена Ліцензійними вимогами, що встановлюються державою, та поширюється на медичні заклади та ФОП незалежно від рівня медичної допомоги, яку вони надають, форми власності закладу чи його спеціалізації. Нагадаємо, що наприкінці 2022 р. Кабінет Міністрів відтермінував підключення закладів до 31 березня 2023 р. Відповідна вимога також поширюється на всі аптечні заклади України.

Чому це важливо та як підготуватися до роботи в ЕСОЗ — розповідь з перших вуст

Сьогодні ЕСОЗ — одна з найбільших ІТ-систем в Україні, в якій зареєстровано 35 млн українців та працюють близько 400 тис. медичних та аптечних працівників.

Саме завдяки ЕСОЗ у країні формується єдиний цифровий простір здоровʼя — електронна медична картка, у якій уся інформація про здоровʼя пацієнта буде зберігатися централізовано та захищено.

Це дозволить медичним фахівцям лікувати пацієнта ще ефективніше, використовуючи та аналізуючи при цьому повноцінну інформацію про його здоровʼя — історію захворювання, супутні діагнози та лабораторні обстеження. При цьому не потрібно зберігати численні паперові картки, довідки та інші папери.

«В електронному варіанті працювати зручніше, адже так ми бачимо все, що створено щодо закладу, конкретного лікаря, а також загалом усі записи, рецепти чи направлення, що були створені протягом потрібного періоду, — коментує Юлія Вітрова, медичний директор мережі медичних закладів ТОВ «Медична зірка». При цьому при внесенні вся медична інформація надійно зберігається, що під час війни особливо актуально. Адже, зокрема під час воєнних дій, є ризик втрати медичних записів. До того ж медичні інформаційні системи (МІС) вдосконалюються — є можливість працювати зі смартфона в мобільному додатку, навіть якщо в закладі немає світла. Система розвивається, а співпраця пацієнта та лікаря значно покращується».

Для початку роботи з ЕСОЗ оберіть МІС

Для реєстрації закладу в ЕСОЗ передусім необхідно обрати МІС — це спеціальні програмні забезпечення, які розробляються приватними компаніями та забезпечують внесення даних в ЕСОЗ. Сьогодні таких систем понад 30, кожна з них успішно пройшла тестування відповідності технічним вимогам та вимогам захисту, установленим державою.

«Перш за все, потрібно усвідомлювати свою потребу. На ринку багато МІС, які мають функціонал, орієнтований виключно на роботу в ЕСОЗ. Для когось цього буде цілком достатньо, тоді необхідно лише обрати той інтерфейс, в якому буде зручно і зрозуміло працювати. Також слід звернути увагу на наявність повного функціоналу для роботи з ЕСОЗ, деякі розробники не розробляють певний функціонал, а можливо саме він вам і потрібний. Наявний функціонал у МІС можна легко моніторувати на сайті ehealth.gov.ua», — рекомендує лікар Андрій Дзьоба, директор Приватної поліклініки «ПрофіМед».

«Коли наш заклад лише починав роботу в ЕСОЗ, ми звертали увагу на одні потреби, сьогодні ж ми маємо інші пріоритети, — зазначила Ю. Вітрова. — Так, для нас сьогодні є важливими наявність додатка для пацієнтів, можливість проведення онлайн-консультування. Це дуже зручно, коли пацієнти, перебуваючи за кордоном, можуть безперешкодно звернутися за консультацією до свого сімейного лікаря. Тож зараз я б радила колегам звертати увагу на функціонал онлайн-консультацій та інтегрування. Можна інтегрувати сайт, лабораторний функціонал тощо. Адже коли все максимально автоматизовано, то можна ефективно зберегти цінний час лікарів».

Тож для початку рекомендуємо вам ознайомитися з переліком МІС та дослідити їхні сайти. Ознайомтеся з сервісами, які пропонують розробники, — як базовими (електронний рецепт, медичні висновки про тимчасову непрацездатність тощо), так і додатковими, а також дізнавайтеся щодо можливості використання тестового періоду, щоб оцінити як функціональність МІС, так і якість підтримки користувачів.

«Найперше при виборі МІС рекомендую звернути увагу на роботу служби підтримки МІС — наскільки розробник готовий впроваджувати рішення, необхідні вашому закладу, чи виправляти помилки. Це ключова умова для ефективної взаємодії та роботи в ЕСОЗ, — ділиться досвідом медичний директор клініки «СантаЛен» Олександр Могила. — Враховуйте потреби свого закладу та працівників — адже комусь, можливо, потрібен обліковий функціонал, іншим — додаткові функції для лікарів».

Реєстрація в ЕСОЗ — швидко та без помилок

Тож після вибору та укладення договору з МІС ви можете переходити до реєстрації закладу в ЕСОЗ.

Для реєстрації закладу керівнику медичного закладу знадобляться активна поштова адреса, діючий електронний підпис (КЕП) юридичної особи (бажано на захищеному носії), основні відомості про керівника закладу (його паспорт, індивідуальний податковий номер) та відомості про заклад (ліцензія на провадження господарської діяльності з медичної практики).

Після підтвердження успішної реєстрації можна переходити до реєстрації всіх працівників закладу. Зауважте, що всі лікарі, які здійснюють призначення рецептурних ліків чи формують медичні висновки про тимчасову непрацездатність, мають бути зареєстровані в ЕСОЗ.

У цілому процес реєстрації є простим, а підтримка вашої МІС послідовно супроводжуватиме весь процес для того, щоб ви могли швидко та коректно заповнити всю необхідну інформацію.

Який функціонал є обовʼязковим для роботи в ЕСОЗ

Після успішної реєстрації для керівника та користувачів стануть доступними всі електронні сервіси ЕСОЗ. Наразі законодавством передбачено, що заклади охорони здоров’я мають вести в електронному вигляді медичну документацію, зокрема медичні висновки про тимчасову непрацездатність, медичні висновки про народження, електронні рецепти та направлення й відповідні медичні записи про їх створення.

Щоб освоїти базові навички роботи з функціоналом ЕСОЗ, рекомендуємо передусім пройти доступні онлайн-курси на платформі Академії Національної служби здоров’я України, а також домовитися з представниками вашої МІС про регулярні навчальні заходи.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис»