Доступні нові модулі курсу щодо ведення психічних розладів на «первинці»

8 лютого 2023 о 09:53
8020

З 7 лютого 2023 р. на платформі Академії Національної служби здоровʼя України (НСЗУ) відкрито доступ до нових модулів онлайн-курсу «Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги із використанням керівництва mhGAP».

Розробка онлайн-курсу ініційована МОЗ України та ВООЗ у відповідь на зростаючі потреби в послугах із психічного здоров’я в умовах повномасштабної війни та для покращання доступу українців до професійних послуг у сфері охорони психічного здоровʼя. Курс базується на навчальних матеріалах настанови mhGAP.

Про що нові модулі

Нові модулі онлайн-курсу присвячені, зокрема, таким темам:

  • побудова ефективної комунікації з пацієнтом;
  • виявлення психічних, неврологічних розладів і розладів, повʼязаних зі вживанням психоактивних речовин (ПНПР-розладів) за mhGAP;
  • ведення ПНПР-розладів за mhGAP;
  • депресія (оцінка, ведення, подальший супровід);
  • розлади, повʼязані зі стресом (гострий стрес, горе, посттравматичний стресовий розлад).

Нагадаємо, перший модуль онлайн-курсу був запущений наприкінці грудня 2022 р. Курс викликав неабиякий інтерес у сімейних лікарів та інших працівників первинної ланки медичної допомоги. Так, протягом першого тижня, який, до речі, припав на новорічні свята, на онлайн-курс зареєструвалося понад 6000 охочих. Станом на початок лютого 2023 р. для проходження курсу зареєструвалося майже 14 тис. учасників.

Як пройти курс

Онлайн-курс «Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги із використанням керівництва mhGAP», зокрема й нові модулі, доступний для всіх працівників закладів первинної медичної допомоги на платформі Академії НСЗУ за посиланням.

Переваги проходження курсу

Після проходження курсу учасники отримують сертифікат (за умови успішної здачі тесту), який дозволяє надавати послуги в межах пакета «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги».

Заклади первинної медичної допомоги, в яких щонайменше 20% медичного персоналу мають відповідний рівень підготовки, можуть укласти контракт із НСЗУ за цим пакетом. Пакет буде відкритий для контрактування протягом усього 2023 р.

Слід зазначити, що онлайн-курс розроблений групою фахівців із психічного здоров’я та загальної практики — сімейної медицини з досвідом роботи з програмою mhGAP, за загальної координації Академії НСЗУ, експертної підтримки ВООЗ та керівництва МОЗ України. У розробці курсу взяли участь фахівці Академії сімейної медицини України, україно-швейцарського проєкту «Психічне здоровʼя для України», ГО «Проліска» та Проєкту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Підтримка реформи охорони здоров’я».

Розробка відбувалася в межах ініціативи першої леді Олени Зеленської зі створення Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки.

Курс розроблявся за фінансової підтримки Бюро USAID з питань гуманітарної допомоги та за підтримки Швейцарської Конфедерації.

Довідка

mhGAP (Mental Health Gap Action Programme) — це глобальна флагманська програма ВООЗ, спрямована на підвищення доступу до послуг з охорони психічного здоров’я шляхом залучення неспеціалізованих із психічного здоров’я кадрів (наприклад сімейних лікарів) до надання допомоги особам із психічними розладами. Настанова mhGAP та її версія для надзвичайних гуманітарних станів пропонує медичним працівникам загальної практики протоколи діагностики та ведення поширених психічних розладів, таких як депресія, гостра реакція на стрес, посттравматичний стресовий розлад, суїцидальна поведінка, розлади, пов’язані зі вживанням психоактивних речовин, інші важливі скарги на стан психічного здоровʼя.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua