МОЗ пропонує зміни до Ліцензійних умов провадження медичної  практики

6 лютого 2023 о 16:28
1964

З метою забезпечення вивчення та врахування думки громадськості, дотримання вимог абзацу другого пункту 12 Порядку проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.11.2010 р. № 996, на офіційному вебсайті МОЗ України розміщено проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення зміни до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики» (далі — проєкт).

Метою розроблення проєкту є визначення чітких вимог до суб’єктів, які мають намір провадити медичну практику, що передбачає право здійснення реабілітації у сфері охорони здоров’я.

Проблематика та шляхи вирішення

Законом України «Про реабілітацію у сфері охорони здоров’я» визначено правові та організаційні засади проведення реабілітації особи з обмеженнями повсякденного функціонування у сфері охорони здоров’я, що, у свою чергу, потребує приведення Ліцензійних умов у відповідність із зазначеним законом.

Разом з тим цей закон передбачає, що реабілітаційна допомога (послуга) надається суб’єктом господарювання, який отримав в установленому законом порядку ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики.

Крім того, законом передбачено частину норм, зокрема:

  • перелік фахівців, які мають право надавати реабілітаційну допомогу;
  • порядок надання реабілітаційної допомоги;
  • застосування телереабілітації;
  • роботу мультидисциплінарної реабілітаційної команди та інші норми, які станом на сьогодні не визначені в Ліцензійних умовах.

Таким чином, зміни, що пропонуються, дозволять позитивно вплинути на якість надання реабілітаційної допомоги. Це, у свою чергу, призведе до зниження показників захворюваності, смертності, обмеження повсякденного функціонування/життєдіяльності та інвалідизації населення, покращить якість життя пацієнтів та їх рідних.

Проєкт Постанови Кабінету Міністрів України

Зміни, що вносяться

Пояснювальна записка

Порівняльна таблиця

Куди надавати пропозиції

Пропозиції та зауваження слід надсилати до Міністерства охорони здоров’я України за адресою: 01601, м. Київ-601, вул. Михайла Грушевського, 7, е-mail: [email protected] та тел.: (044) 200-08-17.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua