Почалося проведення замісної підтримувальної терапії інноваційним препаратом Buvidal

2 лютого 2023 о 11:35
2314

В Україні розпочато впровадження проведення замісної підтримувальної терапії (ЗПТ) пацієнтам новітньою формою бупренорфіну — препаратом Buvidal. Препарат має лікарську форму розчину для ін’єкцій, що містить діючу речовину бупренорфін пролонгованої дії. Лікування передбачає здійснення однієї ін’єкції на місяць замість щоденного прийому таблетованих препаратів.

Подробиці

Першим препарат отримав Центр терапії залежностей «Соціотерапія» Вінницької обласної ради. Протягом 2 тиж препарат буде доставлено до решти закладів охорони здоров’я, що виявили готовність впроваджувати лікування новітньою формою бупренорфіну. До них входять 11 лікарень у 10 областях країни.

Препарат має лікарську форму розчину для ін’єкцій, що містить діючу речовину бупренорфін пролонгованої дії. Лікування передбачає здійснення однієї ін’єкції на місяць замість щоденного прийому таблетованих препаратів. Очікується, що така новітня форма препарату значно знизить частоту відвідування пацієнтами закладів охорони здоров’я. Цей фактор особливо важливий в умовах воєнного стану, коли українці вимушені переміщатися в межах країни, або мають труднощі з доступом до лікарень на щоденній основі.

Дослідження показали, що препарат має багато переваг для стабільних пацієнтів, а також тих, хто, навпаки, ще не досяг стабільності і кому складно керувати щоденним прийомом лікарських засобів. У рамках дослідження за участю 428 пацієнтів із залежністю від опіоїдів виявлено, що Buvidal є ефективним у зниженні показника їх вживання. У згаданому дослідженні препарат порівнювали з сублінгвальними таблетками, що містять бупренорфін (таблетки, які легко тануть у роті, швидко розчиняються практично без залишку) та інший лікарський засіб — налоксон, який використовується для запобігання неправильному застосуванню. Основний показник ефективності ґрунтувався на кількості зразків сечі з негативним результатом тестування на опіоїди. Протягом 25 тиж лікування 35% пацієнтів, які отримували Buvidal, мали негативний результат тестування сечі порівняно з 28% пацієнтів, які приймали таблетки, що застосовувалися для порівняння.

Попри те що препарат вже успішно застосовується у багатьох розвинених країнах, зокрема ЄС, Сполученому Королівстві та Австралії, в Україні Buvidal використовуватиметься вперше. Паралельно з впровадженням, Центр громадського здоров’я протягом 2023 р. проводитиме дослідження щодо ефективності лікування цим препаратом. Дані будуть використані для подальшого аналізу та вивчення доцільності застосування пролонгованої форми бупренорфіну в Україні на постійній основі.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами phc.org.ua