Деокуповані території: команди медицини катастроф надали медичну допомогу 8252 пацієнтам

2 лютого 2023 о 11:25
498

Попри повернення контролю над Херсоном та деокупацію території області тривають терористичні атаки ворога на регіон. Російська армія обстрілює житлові будинки, лікарні та інші цивільні обʼєкти міста й області. Перший заступник міністра охорони здоровʼя Олександр Комаріда за дорученням очільника МОЗ відвідав Херсонщину, щоб перевірити, як надається медична допомога людям у віддалених населених пунктах, особливо там, де немає світла.

Коментар Олександра Комаріди

«Через ворожі обстріли маємо пошкодження критично важливої інфраструктури, тож певні населені пункти залишаються без світла упродовж тривалого часу. Додатковою перешкодою в отриманні медичної допомоги може бути віддаленість, коли пацієнт не має змоги самостійно дістатися до найближчого медичного закладу, що працює. Тож перевірив, як надається медична допомога за таких умов», — повідомив О. Комаріда.

Для надання медичних послуг мешканцям віддалених регіонів, а також в умовах відсутності електропостачання на допомогу приходять команди медицини катастроф. У період з 22 жовтня 2022 до 30 січня 2023 р. на звільнених територіях Херсонської та Миколаївської областей працювало 10 таких команд.

За цей період вони надали медичну допомогу 8252 пацієнтам (зокрема 610 дітям) у 120 населених пунктах. У 7791 випадку була надана медична допомога терапевтичного профілю та у 461 — хірургічного. Госпіталізовано 24 пацієнти та евакуйовано 14 пацієнтів.

«Херсон понад 8 міс знаходився буквально в оточенні ворога без централізованого водопостачання та часто без електроенергії. Але весь цей час тут залишалися і працювали наші колеги-медики. Ці герої, зокрема працівники «екстренки», продовжують рятувати мешканців регіону. Працюють у касках та бронежилетах, адже тривають постійні обстріли Херсонщини, але надають пацієнтам усю необхідну медичну допомогу», — додав перший заступник міністра.

Місцеві медики показали представникові МОЗ пошкоджені ворогом медичні обʼєкти, розповіли про свою роботу та про те, що автомобіль швидкої допомоги, придбаний за кошти, зібрані через фандрейзингову платформу UNITED24, не лише доставлений у регіон, а вже працює і допомагає в порятунку людей на звільненій території Херсонщини.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua