Стартував пілотний проєкт вакцинації проти COVID-19

31 січня 2023 о 10:56
533

Пандемія COVID-19 триває, а значить, триває і вакцинальна кампанія, покликана знизити рівень госпіталізації, ускладнень та смерті внаслідок тяжкого перебігу коронавірусної хвороби. Є багато людей, у тому числі з груп ризику, які все ще не отримали повного курсу вакцинації. Деякі з них — через складнощі з тим, аби дістатися до центрів вакцинації. Це, наприклад, особи літнього віку, які мешкають у віддалених селах громад.

Саме на таких людей орієнтовані мобільні бригади з вакцинації, які створені та працюють нині у пілотних громадах 8 областей України.

Подробиці

Мобільні бригади працюють за підтримки Громадської спілки «Коаліція за вакцинацію» в рамках проєкту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я». Це громади в Київській, Одеській, Чернігівській, Чернівецькій, Вінницькій, Тернопільській, Житомирській та Івано-Франківській областях.

Дізнатися про графіки виїздів мобільних бригад у своїй громаді можна за посиланням.

Медичні працівники, які входять до складу бригад, пройшли відповідне навчання з використання протиковідних вакцин та отримали необхідне обладнання для їх належного та безпечного транспортування й зберігання. Відповідно до затвердженого графіка бригади виїжджають у села та селища обраних громад, вакцинують усіх охочих проти COVID-19 і, якщо є така потреба й можливість, надають додаткові медичні послуги: вимірюють артеріальний тиск, тестують на ВІЛ та гепатити, консультують тощо.

Так, лише в перший день своєї роботи в селах Кошари та Понятівка Роздільнянського району Одеської області мобільна бригада вакцинувала більше ніж 30 місцевих мешканців, переважно пенсіонерів. Усі пацієнти мали можливість обрати вакцину для щеплення і були поінформовані щодо отримання наступних доз відповідно до чинних рекомендацій МОЗ України. За перші 2 тиж роботи бригад у 5 областях медикам вдалося вакцинувати проти COVID-19 349 осіб, з них 175 — особи віком 60 років і старше.

Довідково

Проєкт «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я» фінансується американським народом через USAID (US Agency for International Development) і виконується організацією Pact у партнерстві зі Швейцарським інститутом тропічної медицини та громадського здоров’я (Swiss Tropical and Public Health Institute — Swiss TPH), Оверсіз Стратіджик Консалтінг (OSC), Європейським інститутом політики громадського здоров’я (ЄІПГЗ) та за участю Шкіл громадського здоров’я Університету Темпл, Університету Дрексель та Федерації охорони здоров’я Філадельфії (Temple/Drexel/HFP), а також громадської спілки «Коаліція за вакцинацію» на підтримку Міністерства охорони здоровʼя України та Центру громадського здоров’я України.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua