Особливості переливання цільної крові в польових умовах

27 січня 2023 о 11:06
647

Учасники курсу інструкторів із надання догоспітальної допомоги пройшли майстер-клас з особливостей переливання цільної крові в польових умовах. Знаннями з колегами ділився досвідчений лікар медицини невідкладних станів, амбасадор Американського коледжу лікарів невідкладної допомоги в Україні (American College of Emergency Physicians) Браян МакМюррей. Він багато років підтримує Україну, особливо після початку повномасштабного вторгнення.

Подробиці

Офлайн-курс був організований державним закладом «Український науково-практичний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф МОЗ» за підтримки Міністерства охорони здоров’я України як складова масштабного освітнього проєкту в системі екстреної медичної допомоги.

До навчання долучилися фахівці системи екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Київщини, Черкащини, Тернопільщини, Вінниччини. У майстер-класі взяли участь фахівці хірургічних спеціальностей госпітальної ланки надання медичної допомоги, а також інструктори Центру симуляційного навчання Тернопільського національного медичного університету ім. I.Я. Горбачевського, який проводить тренінги в межах курсу за проєктом МОЗ. Під час навчання медики ознайомилися з деякими аспектами переливання крові на ранньому догоспітальному етапі, зокрема під час транспортування пораненого до госпіталю та особливостями переливання крові на різних етапах. Таке навчання є ефективним способом підвищити рівень знань та підготовку наших фахівців до викликів воєнного та післявоєнного часу.

МОЗ висловлює вдячність усім партнерам та друзям, які підтримують Україну та український народ у боротьбі проти агресора та в подальшій відбудові країни після перемоги.

Нагадаємо, Міністерство охорони здоров’я України та Світовий банк продовжують професійне навчання медпрацівників бригад екстреної медичної допомоги в межах масштабного освітнього проєкту. Загалом від початку 2023 р. курс пройдуть 100 осіб (інструктори). Пізніше вони зможуть навчати своїх колег у системі екстреної медичної допомоги. Загалом завдяки цьому масштабному проєкту професійні навички надання догоспітальної допомоги посилять майже 25 тис. фахівців із медицини невідкладних станів по всій Україні.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua