Лікарі, які працюють на тимчасово окупованих територіях, будуть отримувати зарплату — Віктор Ляшко

26 січня 2023 о 10:50
999

У 2023 р. у Програму медичних гарантій додано новий пакет «Забезпечення збереження кадрового потенціалу для надання медичної допомоги населенню, яке знаходиться на території, яка перебуває в тимчасовій окупації». Про це нагадують у МОЗ України та зазначають, що претендувати на нього можуть медичні заклади, що перебувають на тимчасово окупованих територіях, відповідно до наказу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій (Мінреінтеграції).

Пакет дасть можливість виплатити зарплату медичним працівникам у лікарнях, які знаходяться на тимчасово окупованих росіянами територіях.

Коментар Віктора Ляшка

«Наша позиція щодо медиків, які зараз працюють на територіях, що перебувають у тимчасовій окупації, — незмінна. Це українські лікарі та медичні сестри. Вони рятують життя та лікують українських пацієнтів. Отже, вони мають отримувати українську заробітну плату. Україна своїх не залишає», — зазначив Віктор Ляшко.

Наразі Національна служба здоров’я України (НСЗУ) продовжує процес контрактування медичних закладів, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях. Зокрема, свої пропозиції подали 73 медичні заклади, які працюють в окупації на території Запорізької, Донецької, Луганської та Херсонської областей.

«Наразі ми тримаємо зв’язок з левовою часткою медичних закладів, що перебувають у тимчасовій окупації. У 2023 р. кожному медзакладу, з керівництвом якого встановлено належний зв’язок і який укладе контракт із НСЗУ, будуть перераховуватися кошти в розмірі місячного фонду оплати праці», — додав міністр охорони здоров’я.

Нагадаємо, Уряд встановив базову заробітну плату медикам на рівні не менше ніж 13 500 грн для середнього медичного персоналу та не менше ніж 20 000 грн для лікарського складу.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua