COVID-19: новий варіант SARS-CoV-2 «оmicron» XBB.1.5 вже в Україні

24 січня 2023 о 17:37
619

В Україні зафіксували перший випадок зараження новою сублінією варіанта  SARS-CoV-2 «оmicron» XBB.1.5, або «кракен». Випадок зафіксований у Сумській обл. в особи, яка не пройшла курсу вакцинації проти коронавірусу.

Подробиці

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, XBB.1.5 не має специфічних мутацій, які б могли робити його більш небезпечним, ніж інші субваріанти. Проте порівняно з попередніми субваріантами XBB.1.5 найбільш ефективно ухиляється від імунної відповіді людини та здатний викликати серйозні захворювання в осіб похилого віку та людей з ослабленим імунітетом.

На своєму засіданні 5 січня 2023 р. технічна консультативна група ВООЗ з еволюції вірусу дійшла висновку, що цей субваріант може зумовити підвищення рівня захворюваності. Також він доволі швидко заміщує стандартний варіант «оmicron», який циркулював раніше (наприклад, у США з 1% на 47-му тижні 2022 р. до 8% на 50-му тижні).

З 22 жовтня 2022 р. до 11 січня 2023 р. у 38 країнах зареєстровано 5288 випадків, викликаних субваріантом «оmicron» XBB.1.5. Більшість із цих випадків реєструвалися у Сполучених Штатах Америки (82,2%), Великобританії (8,1%) і Данії (2,2%).

Нагадуємо, що вакцинація є головним засобом вберегтися від тяжкого перебігу захворювання на коронавірус та потенційно нових штамів.

Центр громадського здоровʼя на постійній основі здійснює молекулярний епідеміологічний нагляд за SARS-CoV-2, і з початку такого нагляду вже зроблено більше ніж 900 секвенувань.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua