Україна представила електронну систему охорони здоров’я на міжнародній конференції

7 грудня 2022 о 16:54
478

22–23 листопада 2022 р. у Каролінському університеті м. Стокгольм (Швеція) за лідерством Світового банку відбулася міжнародна конференція «Розумне інвестування в боротьбу з неінфекційними захворюваннями (NCD): ключ до вирішення майбутніх викликів здоров’ю». Захід мав на меті висвітлити проблеми та запропонувати способи їх розв’язання для боротьби проти неінфекційних захворювань: цукрового діабету, хронічних серцево-судинних та легеневих захворювань тощо. Спікери заходу представили світові тенденції розвитку систем охорони здоровʼя різних країн, а також фінансові, комунікаційні, соціологічні та цифрові аспекти їх впливу на неінфекційні захворювання.

Учасники конференції обмінялися досвідом та передовими практиками, а також визначили перспективні способи боротьби з неінфекційними захворюваннями.

Важливу роль у боротьбі з NCD-захворюваннями відіграють цифрові інструменти, впровадження комунікацій, зокрема, застосування телемедичних технологій.

Доповідь української делегації

Представники України на конференції презентували історію розбудови, сучасний стан та плани розвитку електронної системи охорони здоров’я і представили колегам український досвід та здобутки в запровадженні цифрових інструментів.

«Ми обрали дворівневу архітектуру електронної системи охорони здоров’я, яка сьогодні виявилася дуже вдалою і сприйнятливою в умовах воєнного стану, і наш досвід підтверджує, що Україна — на правильному шляху, — зазначив Вадим Терентюк, представник ДП «Електронне здоровʼя». — Ми будуємо пацієнтоцентричну систему охорони здоров’я, важливим інструментом якої є електронні рішення».

«Застосування інновацій та сучасних технологій дозволяє змінити підходи до якості та доступності медичної допомоги. Передовий досвід це доводить. Цей шлях, обраний Україною в декількох напрямах, у всеосяжній діджиталізації охорони здоров’я та впровадженні цифрових інструментів для наших громадян на побутовому рівні, — зазначила заступник міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку Марія Карчевич.

Іноземні партнери високо оцінили напрацювання України у впровадженні цифрових сервісів у медичній сфері.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua