Народні депутати — члени профільного комітету заслухали результати аудиту щодо лікарні «ОХМАТДИТ»

7 грудня 2022 о 09:30
702

На засіданні Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування (далі — Комітет), яке відбулося 2 грудня 2022 р., народні депутати заслухали результати аудиту ефективності використання коштів Національною спеціалізованою дитячою лікарнею «Охматдит».

Результати аудиту використання коштів Національною спеціалізованою дитячою лікарнею «Охматдит»

Член Рахункової палати Василь Невідомий зазначив, що у 2019–2022 рр. на здійснення діяльності «Охматдиту» виділено 6 млрд грн. У цілому обсяги фінансування і кошти, які були виділені з бюджету, забезпечили надання дітям високоспеціалізованої, лікарняно-діагностичної та консультативної допомоги.

Однак, за його словами, відсутність цілей, завдань і пріоритетних напрямків розвитку «Охматдиту» суттєво позначилася на ефективності її діяльності.

«Стратегічний план розвитку лікарні на той період не був затверджений. Новий механізм фінансування за Програмою медичних гарантій не впроваджено та не визначено перелік послуг, які надаватимуться пацієнтам безкоштовно.
Не затверджені також табелі матеріально-технічного оснащення для нових відділень лікарні. Не актуалізовані нормативи обладнання в діючих відділеннях», — зазначив В. Невідомий.

За його словами, понад 57% бюджетних коштів спрямовано на лікувальну діяльність: проліковано майже 50 тис. пацієнтів, у тому числі вивезених із зон бойових дій, проведено понад 26 тис. операцій, з яких 64 — з трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів.

Член Рахункової палати повідомив, що серед головних проблем матеріально-технічної бази слід відзначити наступні: 6 з 9 основних клінічних будівель зношені, необхідне проведення ремонтних робіт на понад 1300 квадратних метрів, вичерпаний ресурс 4754 одиниць обладнання, не створено належних умов для перебування персоналу і пацієнтів в укриттях, внаслідок бойових дій у березні 2022 р. частково пошкоджено 6 будівель лікарні.

Будівництво нового сучасного лікувально-діагностичного комплексу, на яке загалом спрямовано 4,3 млрд грн, не завершено. Причини — зміна керівників закладу, неефективність роботи будівельної організації, декілька переглядів проєкту будівництва.

Профілактика, тестування і лікування ВІЛ-інфекції

Крім того, депутати розглянули до другого читання проєкт Закону України № 6364 щодо застосування сучасних підходів до профілактики, тестування і лікування ВІЛ-інфекції відповідно до керівних документів ВООЗ.

Законопроєкт має на меті змінити профільний закон про протидію поширенню ВІЛ/СНІД та дозволить налагодити систему ранньої діагностики та лікування осіб з ВІЛ відповідно до європейських стандартів.

При підготовці до другого читання до законопроєкту надано 72 поправки від народних депутатів.

Комітет рекомендував Верховній Раді прийняти запропоновану Комітетом остаточну редакцію проєкту закону реєстр. № 6364 у другому читанні і в цілому як закон.

Обіг підакцизних товарів

Депутати також розглянули проєкт Закону України № 8174-1 щодо посилення заходів контролю за обігом підакцизних товарів.

Як зазначив голова Комітету Михайло Радуцький, документ містить низку положень, які у разі його прийняття чинитимуть негативний вплив на здоров’я населення України та на імідж нашої країни як країни — кандидата в члени Європейського Союзу.

Комітет ухвалив рішення запропонувати Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендувати Парламенту відхилити законопроєкт.

Також Комітет ухвалив План законопроєктної роботи на 2023 р.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами komzdrav.rada.gov.ua