«Лікарі без кордонів» надають первинну медичну допомогу українцям

6 грудня 2022 о 14:45
458

На деокупованих та прифронтових територіях продовжують працювати мобільні амбулаторії гуманітарної організації «Лікарі без кордонів», які надають первинну медичну допомогу та психологічну підтримку постраждалим від війни українцям. Кожна бригада мобільної амбулаторії складається з лікаря, медсестри, психолога та соціального працівника.

Також з початку літа евакуаційні потяги «Лікарів без кордонів» дозволили перевезти з прифронтових регіонів кілька сотень поранених та тяжкохворих пацієнтів.

Коментар Олексія Яременка

«З перших днів війни, коли в Україну летіли російські ракети, одними з перших, хто надав нам підтримку, була саме організація «Лікарі без кордонів». Для нас надзвичайно цінна та допомога, яку наші пацієнти понад 9 міс отримують від кожної з 5 місій організації, які працюють в Україні. Окрема подяка за евакуацію тяжкохворих українців залізницею, яку наразі здійснює організація, а також за надання медичної допомоги на звільнених від окупантів територіях. Це дуже суттєва підтримка для нашої медичної системи», — зазначив заступник міністра охорони здоров’я Олексій Яременко під час зустрічей з представниками місій «Лікарі без кордонів», які наразі працюють в Україні.

Також МОЗ вчергове звернулося до координаторів місій з проханням перевірити, як забезпечується право на медичну допомогу для українців на тимчасово окупованих росією територіях, чи мають вони доступ до життєво важливих ліків та необхідних діагностичних послуг.

За словами заступника міністра охорони здоров’я, після звільнення від окупантів Україна фіксує критичну ситуацію з медичною допомогою на територіях, які місяцями перебували під контролем росіян. За цей час окупанти викрадали ліки з аптек та лікарень, нищили медичне обладнання та, використовуючи терористичні методи, блокували доступ населення до необхідної медичної допомоги.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua