Українські медики проходять курси «Інструктор з надання догоспітальної допомоги»

6 грудня 2022 о 14:41
946

Міністерство охорони здоров’я України та Світовий банк організували симуляційні тренінги курсу для інструкторів навчально-тренувальних відділів центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. До першої групи учасників увійшли 20 фахівців із 7 областей України.

Професійне навчання для працівників центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф — це новий масштабний проєкт, який започаткувало Міністерство охорони здоров’я України за підтримки Світового банку.

Коментар Ірини Микичак

«Курс «Інструктор з надання догоспітальної допомоги» вже розпочала проходити друга група з 20 слухачів. Упродовж 5 міс такі тренінги пройдуть загалом 100 майбутніх інструкторів, а наступним етапом буде онлайн-курс для всіх медичних працівників центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф по всій Україні. Після цього розпочнуться практичні тренінги на базі навчально-тренувальних відділень цих центрів, які проводитимуть інструктори, підготовлені на першому етапі. Важливо, що початок їх роботи в новій ролі інструкторів супроводжуватимуть на місцях тренери, які розробили і впроваджують цей курс. Таким чином, навички надання догоспітальної допомоги загалом підвищать майже 25 тис. фахівців з медицини невідкладних станів по всій Україні», — повідомила заступник міністра охорони здоров’я Ірина Микичак.

Про курс

Тривалість навчання становить 200 год та складається з лекцій, семінарів та практичних занять з відпрацюванням практичних навичок та компетентностей у симуляційних завданнях.

Важливо, що навчання спрямоване на відпрацювання інструкторської майстерності у викладанні практичних навичок та в оцінці роботи лідера й команди (виїзної бригади) в симульованих клінічних сценаріях.

У ході тренінгів учасники опанували багато навичок, зокрема, як діяти з агресивними хворими з гострими психічними розладами; як проводити первинне і вторинне медичне сортування з надання екстреної медичної допомоги під час надзвичайних ситуацій із великою кількістю постраждалих, у тому числі в умовах агресивної та стресової ситуації. Також серед компетенцій є те, як проводити реанімаційні заходи в умовах обмеженого кадрового ресурсу.

Після завершення курсу всі учасники склали підсумковий іспит. Понад 70% учасників показали високий результат, який дозволяє їм бути інструкторами з надання догоспітальної допомоги для працівників центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Решта слухачів матимуть змогу скласти іспит повторно протягом наступних 2 міс.

За результатами вихідного анкетування середня оцінка курсу учасниками за 10-бальною шкалою становить 8,89 бала. Середня оцінка рівня роботи інструкторів — 9 балів із 10.

Навчання для працівників центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф є ефективним способом підвищити рівень знань та підготовку наших фахівців до викликів воєнного часу.

Курс організовано на базі Центру симуляційного навчання Тернопільського національного медичного університету ім. I.Я. Горбачевського. Навчання проводять 9 високопрофесійних інструкторів, серед яких 7 фахівців є членами ГО «Всеукраїнська рада реанімації (ресусцитації) та екстреної медичної допомоги» та інструкторами Європейської ради реанімації (ERC).

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua