За 10 міс 2022 р. проведено 265 органних трансплантацій

2 грудня 2022 о 13:14
450

Попри широкомасштабну війну, розв’язану російською федерацією, напрям трансплантації в Україні продовжує активно розвиватися, даючи шанс на життя українцям, діагнози яких раніше були вироком.

Поступово починає змінюватися і ставлення до трансплантації та посмертного донорства. Завдяки прийняттю рідними і близькими посмертних донорів складного, але важливого рішення, сотні українців — як дорослих, так і дітей — отримують унікальну можливість зберегти і продовжити власне життя.

За 10 міс 2022 р. проведено 265 органних трансплантацій.

Війна не зупинила українських медиків, які за 10 міс 2022 р. провели 265 органних трансплантацій — це більше, ніж за аналогічний період довоєнного 2021 р.

З 265 трансплантацій 136 (або 51%) проведено від померлого донора. Найчастіше пересаджували нирки — 188 разів, печінку пересадили 52 особам, серце — 25.

Наразі органні трансплантації проводять у 25 медичних центрах країни. Цьогоріч найбільше провели в Першому медичному об’єднанні Львова, Національному інституті хірургії та трансплантології ім. О.О. Шалімова та клініці «Оберіг».

Також у 9 українських клініках успішно проводять трансплантацію гемопоетичних стовбурових клітин (ТГСК). За 10 міс 2022 р. провели 178 таких пересадок:

  • 134 — аутологічних ТГСК (реципієнт є донором для самого себе);
  • 13 — алогенних родинних ТГСК (трансплантація кісткового мозку від родинного донора);
  • 20 — алогенних неродинних ТГСК (використовуються стовбурові клітини людини, яка не є родичем пацієнта, коли кістковий мозок знаходили завдяки Українському реєстру донорів кісткового мозку в іноземних реєстрах і ввозили з-за кордону). Зіставлення пар «донор-реципієнт» в автоматичному режимі робить спеціальна електронна система ЄДІСТ;
  • 11 — гаплоідентичних ТГСК (донором є батько або мати).

Найбільше трансплантацій провели в Київському центрі трансплантації кісткового мозку, Черкаському обласному онкодиспансері, НДСЛ «Охматдит» та Національному інституті раку.

Крім того, протягом 2022 р. відбулося кілька знакових подій: у НДСЛ «Охматдит» розпочали проводити пересадки печінки дітям, медики з Черкас і Кропивницького вперше в Україні успішно здійснили трансплантацію, поєднану з методом тотального опромінення, трансплантологи Першого медичного об’єднання Львова за 30 год пересадили 9 органів від трьох посмертних донорів та ін.

За цими цифрами — віддана та професійна робота медиків, напружена боротьба в операційних, історії про те, як одні українці рятують інших.

Нагадуємо, що для пацієнтів увесь процес трансплантації і пожиттєве отримання ліків-імуносупресантів є безоплатним, за це сплачує держава.

Також звертаємо увагу, що, згідно з чинним законодавством, померлі внаслідок бойових дій (і військові, і цивільні) не можуть бути донорами анатомічних матеріалів. Крім цього, посмертними донорами не можуть бути діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування; особи, визнані недієздатними, і ті, чия особистість не встановлена.

Через поширювані довгий час міфи про «чорних трансплантологів» у багатьох українців сформувалося упереджене ставлення до трансплантації, проте насправді ситуація інша. Провести з позитивним результатом трансплантацію, яка є технологічно складним втручанням, таємно, у непристосованому для цього приміщенні, без мультидисциплінарної команди висококваліфікованих фахівців (коли, крім власне спеціалізованих хірургів, до операції можуть долучатися терапевти, кардіологи, нефрологи, медичні сестри, лікарі-лаборанти та ін.), без попереднього зіставлення пари «донор-реципієнт» (яку в автоматичному режимі робить система ЄДІСТ) є неможливим. 

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua