Паперові та електронні рецепти за умови відключення світла

29 листопада 2022 о 13:17
683

Міністерство охорони здоровʼя нагадує, що на період дії воєнного стану лікарі можуть виписувати пацієнтам паперові рецепти на лікарські засоби у разі відсутності світла та зв’язку.

Відпуск антибіотиків 

У перехідний період у разі відсутності технічної можливості медичні працівники можуть здійснювати призначення антибактеріальних лікарських засобів на паперових рецептурних бланках форми № 1.

Нагадуємо, що якщо пацієнт отримав електронний рецепт, проте в аптеки відсутня технічна можливість здійснити погашення в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ), фармацевт може відпустити антибіотик за інформаційною довідкою до електронного рецепта. При цьому фармацевт має зробити позначку «Відпущено» на інформаційній довідці та повернути її пацієнту.

Відпуск наркотичних лікарських засобів

У перехідний період у разі відсутності технічної можливості медичні працівники можуть здійснювати призначення наркотичних (психотропних) лікарських засобів на паперових рецептурних бланках форми № 3.

Водночас зауважимо, що якщо пацієнт отримав електронний рецепт на наркотичний (психотропний) препарат, погасити такий рецепт можна виключно в ЕСОЗ.

Відпуск рецептурних ліків за рецептурними бланками форми № 1 та № 3 здійснюється відповідно до правил, затверджених наказом МОЗ України від 19.07.2005 р. № 360.

Відпуск лікарських засобів у рамках урядової програми реімбурсації «Доступні ліки»

Також на період дії воєнного стану у разі відсутності технічної можливості виписування електронних рецептів на лікарські засоби, які підлягають реімбурсації, може здійснюватися в паперовій формі відповідно до Правил виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення, затверджених відповідним наказом МОЗ.

При відпуску ліків за паперовим рецептом аптечний заклад обліковує його в паперовій формі та включає до зведеного звіту. Звіт подається до Національної служби здоров’я України 1 та 14 числа кожного місяця.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua