У Запорізькій обл. досі залишається 5 фінансово неуспішних лікарень

14 листопада 2022 о 10:34
623

5 лікарень Запорізької обл. досі залишаються фінансово неуспішними та потребують дофінансування від Національної служби здоров’я України.

Наступного року, розуміючи виклики, які перед медичною системою поставила війна, керівник кожного закладу має докласти максимум зусиль, аби лікарня із дефіцитної стала профіцитною. Найближчим часом вони мають ухвалити управлінські рішення,  сформувати та подати до Міністерства план подальшого розвитку медичного закладу, який міститиме чіткі фінансові розрахунки. Про це перший заступник міністра охорони здоров’я Олександр Комаріда заявив під час зустрічі з керівниками лікарень, які отримують дофінансування.

Коментар Олександра Комаріди

«Ми фіксуємо, що є лікарні, які вже не перший рік системно отримують дофінансування із державного бюджету. Десь керівництво впроваджувало системні зміни, і ці лікарні вже стали успішними та не потребують додаткових коштів від держави. Однак є ряд закладів, керівники яких роками не робили нічого й просто за рахунок держави підтримували власний неефективний менеджмент», — заявив перший заступник міністра.

Виплата зарплати має бути питанням № 1

Він наголосив, що важливо не лише те, яку кількість коштів лікарня отримує від Національної служби здоров’я України, а й як ними розпоряджається керівник лікарні. Оптимально, коли фонд заробітної плати становить 70–80% бюджету медзакладу. У такому випадку він залишається фінансово успішним та має кошти на розвиток.

«Саме керівник лікарні сьогодні відповідальний за розподіл коштів у медичному закладі. І виплата заробітної плати для нього має залишатися питанням № 1. Іншої позиції у війну не може бути. Саме тому працюємо зараз з кожною фінансово неспроможною лікарнею та шукаємо шляхи, як їм покращити фінансову ситуацію, аби наступного року наші медики гарантовано були забезпечені заробітною платою на рівні не менше ніж 20 000 грн для лікарів та 13 500 грн для медсестер», — додав О. Комаріда.

Держава, у свою чергу, готова сприяти розвитку лікарень. Мова йде про забезпечення обладнанням, яке дозволить розширити кількість послуг для населення та законтрактуватися на додаткові пакети з Національною службою здоров’я України.

Зокрема, лікарні Запорізької обл. вже отримали низку критично важливого обладнання, закупленого за спільним проєктом МОЗ та Світового банку. Серед них — ларингоскопи, апарати електрокардіографії, монітори пацієнта тощо.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua