замісна підтримувальна терапія
18 жовтня 2022

Тренінги для лікарів з питань психічної коморбідності

Центр громадського здоров’я МОЗ України запрошує лікарів на онлайн-тренінги з питань психічної коморбідності серед пацієнтів, які отримують замісну підтримувальну терапію (ЗПТ), та осіб, які живуть із ВІЛ.

Актуальність проблеми

Проблема психологічної коморбідності є однією з поширених проблем, зокрема серед пацієнтів, які проходять ЗПТ, та осіб, які живуть із ВІЛ. Коморбідність заважає вчасно звертатися за допомогою з приводу основного захворювання, зокрема через неї в пацієнтів виникають стигма та інші бар’єри для отримання допомоги. У цьому контексті важливим є вміння правильно діагностувати та лікувати депресивні та поширені тривожні розлади серед пацієнтів, що отримують ЗПТ, та осіб, які живуть із ВІЛ.

До тренінгів запрошують долучатися лікарів, медичний персонал, що надають послуги з лікування осіб з психічними та поведінковими розладами внаслідок вживання опіоїдів із використанням препаратів ЗПТ.

  • «Тренінги з діагностики, супроводу та лікування пацієнтів ЗПТ з психічними розладами»

Дата:  27–28 жовтня 2022 р.

Час: 10:00.

Реєстрація для участі в тренінгу 27–28 жовтня 2022 р.: https://medata.phc.org.ua/uk/trainings/10522.

  • «Тренінг з діагностики та лікування психічної коморбідності серед осіб, які живуть із ВІЛ»

Дата: 20–21 жовтня 2022 р.

Час: 10:00.

Реєстрація для участі в тренінгу 20–21 жовтня 2022 р.: https://medata.phc.org.ua/uk/trainings/10523.

Про що тренінги

Під час проходження тренінгів ви зможете дізнатися про:

  • різновиди та епідеміологію депресивних і тривожних розладів;
  • коморбідність із розладами вживання речовин, ВІЛ/СНІД та іншими станами здоров’я;
  • огляд сучасних уявлень про причини виникнення депресивних та тривожних розладів. Роль соціальних детермінант;
  • проблема звернення за допомогою при психічних розладах. Стигма та інші бар’єри для отримання допомоги;
  • методики скринінгу депресивних і поширених тривожних розладів;
  • підходи до лікування депресії та тривожних розладів.

Зокрема, буде представлено міжнародні підходи та рекомендації з діагностики, супроводу та лікування пацієнтів, що отримують ЗПТ, з психічними розладами та діагностики, лікування психічної коморбідності серед осіб, які живуть із ВІЛ. Також буде можливість поспілкуватися зі спікерами — експертами в галузі психічного здоров’я та поставити запитання.

Лектори тренінгів:

  • Віталій Климчук — доктор психологічних наук, провідний науковий співробітник Інституту соціальної та політичної психології НАПН України, координатор з розвитку послуг із психічного здоров’я в громадах проєкту «Психічне здоров’я для України», експерт із психічного здоров’я для Українського офісу Ради Європи, ОБСЄ, Центру громадського здоров’я;
  • Вікторія Горбунова — доктор психологічних наук, психотерапевт, голова Національного комітету EuroPsy, експерт з психічного здоров’я для проєкту «Психічне здоров’я для України», Центру громадського здоров’я.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua