КЛІНІКО-ФАРМАКОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ ВАЗОКАРДИНУ (МЕТОПРОЛОЛУ) У ПАЦІЄНТІВ З ІШЕМІЧНОЮ ХВОРОБОЮ СЕРЦЯ ТА АРТЕРІАЛЬНОЮ ГІПЕРТЕНЗІЄЮ

30 грудня 1999
3388
Резюме

У статті на основі аналізу літератури та власного досвіду наведено дані про ефективність блокаторів b-адренорецепторів взагалі і, зокрема, ВАЗОКАРДИНУ (метопрололу) у пацієнтів з ішемічною хворобою серця (ІХС) та артеріальною гіпертензією. Результати дослідження свідчать про високу ефективність цього препарату у разі лікування хворих з даною патологією, також відзначено розвиток незначної кількості побічних ефектів

ВСТУП

Лікарські препарати, що виявляють блокуючий вплив на b-адренорецептори, досить широко використовують у сучасній кардіології. Спектр їх клінічного застосування включає: артеріальну гіпертензію, стенокардію, деякі форми аритмій. А останнім часом новим показанням до призначення цих препаратів є хронічна серцева недостатність (Лопатин Ю.М. и соавт., 1994; Тисонь П., 1995; Затейщиков Д.А., 1997; Hall J.A. et al., 1990). Основним механізмом дії блокаторів b-адренорецепторів є їх властивість попереджати надмірний вплив катехоламінів на міокард, що сприяє усуненню його перевантаження, оптимізації співвідношення використаних ним у роботі енергетичних запасів та швидкості їх відновлення, що значною мірою стосується кисневого забезпечення (схема 1, 2). Крім того, деякі блокатори b-адренорецепторів розширюють периферійні судини, стимулюють вплив на рецептори та ін. (Ричанскы И., 1998).

ris775-1.GIF (10925 bytes)

Cхема 1. Механізм кардіотоксичної дії катехоламінів
Примітка: ­ — підвищення, Ї — зниження.

Однак у клінічній практиці найчастіше використовують головні фармакологічні властивості блокаторів b-адренорецепторів: здатність знижувати артеріальний тиск, усувати деякі види аритмій, запобігати нападам стенокардії. Хоча, безперечно, тільки використання всіх позитивних властивостей блокаторів b-адренорецепторів є основою ефективної та безпечної фармакотерапії хворих кардіологічного профілю. Це стосується їх впливу на різні типи адренорецепторів (селективність), наявності чи відсутності внутрішньої симпатоміметичної активності, можливості поєднання препарату з іншими лікарськими засобами і, що особливо важливо, фармакокінетичних характеристик, зокрема ліпофільності. Такі властивості обумовлюють клінічні аспекти призначення конкретного препарату (Нікула Т.Д. та співавт., 1998).

Останнім часом увагу фармакологів і клініцистів привертають селективні блокатори b-адренорецепторів, що вибірково блокують b-адренорецептори міокарда. У вітчизняній та зарубіжній літературі вже узагальнено достатній клінічний досвід, що свідчить про певні позитивні властивості цієї групи препаратів: виражену ефективність, меншу частоту ускладнень з боку дихальної системи, порушень периферійного кровообігу.

 

 

 

 

ris775-2.GIF (4257 bytes)

Схема 2. Негативна дія додаткового адренергічного навантаження на міокард (за Bristow M.R., 1993, зі змінами)

Серед понад двох десятків лікарських препаратів, блокуючих b-адренорецептори, які активно використовують у своїй практиці клініцисти України, є такі: пропранолол, атенолол, окспранолол, талінолол, піндолол, метопролол, ацебутолол, соталол. Виходячи з кількості упаковок, проданих за 1999 рік, на продаж різноманітних препаратів пропранололу припадає 68% ринку (за даними компанії IMS за 2 квартал 1999 р.). Головним недоліком цього лікарського засобу є неселективність по відношенню до b-адренорецепторів, а отже високий ризик таких ускладнень, як бронхоспазм, порушення периферійного кровообігу та ін. Значно безпечнішими у цьому відношенні є селективні блокатори b-адренорецепторів. Лідерами за цим показником є атенолол (21% ринку за кількістю упаковок) та метопролол (6% ринку за кількістю упаковок). Виявляючи подібну фармакодинамічну дію, атенолол і метопролол суттєво відрізняються за фармакокінетичними параметрами. Водорозчинний атенолол не проникає через гематоенцефалічний бар’єр, його можна призначати хворим з патологією печінки, препарат виділяється нирками. Метопролол добре розчиняється у ліпідах, легко проникає через тканинні бар’єри, впливає на центральну нервову систему, метаболізується в печінці, виводиться з сечею і частково з калом. Результати численних багатоцентрових досліджень (табл. 1) свідчать про високу ефективність препарату (Затейщиков Д.А., 1997).

Таблиця 1

Вплив блокаторів b -адренорецепторів на смертність, захворюваність а також функціональні показники лівого шлуночка у хворих з серцевою недостатністю (результати багатоцентрових досліджень)

Дослідження, рік, кількість хворих

Основна мета

Вплив на смертність

Вплив на захворюваність

Фракція викиду лівого шлуночка

IMAGE (1991),
65

Ефективність метопрололу і ніфедипіну при “змішаній” стенокардії

Доведена висока антиангінальна активність

HINT (1986),
515

Ефективність ніфедипіну і метопрололу при нестабільній стенокардії

Зменшення числа повторних епізодів ішемії та інфаркту міокарда

GMT (1983),
1395

Призначення метопрололу протягом 48 год після початку інфаркту міокарда

Вірогідність зменшення смертності

У разі призначення метопрололу
у перші 12 год сприяє зменшенню зони некрозу

MAPHY (1991),
3234

Ефективність метопрололу
при артеріальній гіпертензії

Зменшення смертності внаслідок ішемічної хвороби серця, порушень мозкового кровообігу

Зменшення серцево-судинних епізодів

MDС (1993),
383

Рівень смертності/захворюваності при дилатаційній кардіоміопатії

Зменшення смертності

Зменшення частоти госпіталізацій при серцевій недостатності і аритміях

Зростання

US Carvedilol (1997), 1094

Ефективність карведилолу
у хворих з кардіоміопатією

Зменшення смертності (на 65%)

Зменшення числа госпіталізацій при серцево-судинних захворюваннях (на 27%)

Зростання

Частка інших препаратів складає менше 1% ринку для кожного. Це свідчить про те, що, на жаль, лікарі обмежуються призначенням лише 1–2 препаратів, не використовуючи інші блокатори b-адренорецепторів, навіть такі відомі, як метопролол.

Наявність на ринку широкого спектра аналогічних лікарських препаратів змушує лікаря міркувати над тим, який з них призначити конкретному пацієнту. Виходячи з рекомендацій ВООЗ про вимоги до раціональної фармакотерапії, слід враховувати співвідношення якості препарату та його ціни. Якість препарату визначає його виробник, а лікар має бути впевнений у його ефективності і безпечності, враховуючи при цьому доступну для пацієнта ціну. Існує багато вимог до якості препарату, але найважливішою з них є частота розвитку побічних ефектів у порівнянні з прямими аналогами цих препаратів і лікарськими засобами подібної дії.

Мета дослідження — визначення клінічної ефективності і безпечності препарату ВАЗОКАРДИН (метопрололу тартрат), що випускає фірма «Словакофарма». В даній роботі автори прагнули довести, що можливості застосування цього препарату ще не вичерпані, і є всі підстави для його більш широкого використання у клінічній практиці.

 

Об’єкт і методи дослідження

До дослідження залучено 81 пацієнта з ішемічною хворобою серця. Пацієнтів розподілили на дві групи.

Хворі 1-ї групи (39 пацієнтів) отримували ВАЗОКАРДИН у дозі 25–100 мг/добу, фуросемід, аспаркам, дипіридамол, ізосорбіду динітрат, інгібітори ангіотензинперетворювального ферменту. Хворі 2-ї групи з ренопаренхіматозною артеріальною гіпертензією (РПАГ) (42 пацієнти) отримували ВАЗОКАРДИН у дозі 100–200 мг/добу.

Результати та їх обговорення

Хворі обох груп скаржилися на головний біль у потиличній та скроневій ділянках (68±3%), запаморочення (89±5%), головокружіння (65±7%), миготіння «мушок» та появу «сітки» перед очима (67±7%), шум у вухах (68±3%), пітливість (31±7%), озноблення (49±8%), відчуття жару (44±8%), відчуття внутрішньої напруги та емоційну лабільність (67±7%). Хворі відзначали також серцебиття (77±7%), періодичний колючий біль у ділянці серця з іррадіацією під ліву лопатку, затерплість лівої руки (72±7%), задишку (98±2%), нудоту (44±4%), блювання (29±4%), розлади сну (74±7%), загальну слабкість (98±2%), часті гіпертонічні кризи (37±7%). При об’єктивному обстеженні задовільний загальний стан був у 44 хворих і у 37 хворих — стан середньої тяжкості. Систолічний артеріальний тиск підвищувався в середньому до 193,2±2,7 мм рт. ст. (66±3%). Пульс у всіх хворих був задовільного наповнення, напружений, з частотою до 84±3 за 1 хв.

Зміни очного дна мали місце в усіх хворих і характеризувалися звуженням артерій різного ступеня, блідістю сосочків зорових нервів та ін.

За даними загального аналізу крові рівень гемоглобіну становив 133±9 г/л, кількість еритроцитів 4,5±0,5•1012/л, лейкоцитів 5,1±0,7•109/л, ШОЕ 7±2 мм/год. Загальний білок сироватки крові становив 62±8 г/л, у білкових фракціях переважали a1- і a2-глобуліни. Альбумін-глобуліновий коефіцієнт дорівнював 1,08±0,18.

У 62 % хворих виявлено порушення спектрального складу ліпідів і ліпопротеїдів за рахунок підвищення рівня холестерину до 9,8 ммоль/л і b-ліпопротеїдів до 9,6 ммоль/л. В сечі виявлені незначна протеїнурія, поодинокі гіалінові циліндри і зниження відносної щільності до 1008. У всіх пацієнтів відзначено гіпертрофію лівого шлуночка (ГЛШ), горизонтальну та напівгоризонтальну позицію серця, ознаки діастолічного перенапруження міокарда лівого шлуночка. 75 пацієнтів страждали на ішемічну хворобу серця: стенокардію напруження (функціональний клас ІІ–ІІІ). У 73 осіб спостерігали ознаки хронічної недостатності кровообігу (ХНК): у 16 — ХНК І стадії, у 42 — ХНК ІІА стадії, у 20 — ХНК ІІБ стадії. У 42 хворих відзначена РПАГ, зумовлена хронічним гломерулонефритом (ХГН) та хронічним пієлонефритом (ХПН). Після проведеного лікування спостерігали зниження артеріального тиску у хворих обох груп. У пацієнтів 1-ї групи систолічний артеріальний тиск знижувався з 168,5±5,4 до 140,2±4,2 мм рт. ст. (p<0,001), а 2-ї — з 197,4±5,1 до 162,1 мм рт. ст. Рівень діастолічного тиску знижувався у хворих 1-ї групи з 98,2±3,5 до 89,3±2, мм рт. ст., а у 2-ї групи — з 115,2±3,2 до 95,6± 2,2 мм рт. ст. (p<0,001). У всіх пацієнтів частота серцевих скорочень зменшилася з 84,2±2,6 до 65,5±3,3 за 1 хв. В обох групах вірогідно зменшилася частота нападів стенокардії — з 12,4 до 3,8 (p<0,05) на тиждень. Мало місце також зменшення нападів серцевої астми — з 7,2±1,2 до 2,1±1,1 на місяць. В обох групах статистично вірогідно (p<0,05) спостерігався регрес ознак недостатності кровообігу: зменшувалися набряки нижніх кінцівок, розміри печінки та інше.

 

В обох групах спостерігалися позитивні зміни кардіогемодинаміки. Так, у хворих 1-ї групи кінцевий діастолічний об’єм лівого шлуночка зменшувався з 179,8±9,7 до 151,4±8,7 мл. Кінцевий систолічний об’єм лівого шлуночка зменшувався з 116,9±8,8 до 77,3±7,2 мл, що обумовило збільшення фракції викиду з 36,3±1,8 до 47,3±1,2% (p<0,05). Таким чином, ВАЗОКАРДИН забезпечує виражений антигіпертензивний ефект у хворих з РПАГ. У разі приєднання ішемічної хвороби серця (ІХС), ХНК до ХГН, хронічної ниркової недостатності (ХНН) з РПАГ доцільно призначати ізосорбіду динітрат пролонгованої дії, застосування якого, за даними ехокардіографії, сприяє збільшенню скоротливої функції міокарда на 6,2% (p<0,05), поліпшує мікроциркуляцію завдяки редукції позасудинних і судинних змін, що запобігає нападам серцевої астми, стенокардії.

У разі серцевої недостатності дози ВАЗОКАРДИНУ підбирали індивідуально і призначали починаючи з 10–20 мг з поступовим підвищенням протягом 4–6 тиж до досягнення середньодобових 100–150 мг.

Властивості ВАЗОКАРДИНУ проникати через тканинний бар’єр дозволяє ефективно застосовувати його для лікування хворих з тиреотоксикозом (при цьому дозу слід визначати індивідуально у зв’язку з можливістю зміни фармакокінетичних параметрів) та для профілактики мігрені, «сценічного страху».

 

При застосуванні ВАЗОКАРДИНУ (метопрололу) з іншими лікарськими засобами слід пам’ятати, що їх взаємодія може спричинити зміни фармакологічних властивостей. Рівень ВАЗОКАРДИНУ у плазмі крові підвищують антацидні засоби, гідралазини, пероральні контрацептиви, ранітидин у разі одночасного застосування. Попередній прийом рифампіцину знижує рівень ВАЗОКАРДИНУ у плазмі крові. Після прийому верапамілу у пацієнтів, яких лікують метопрололом, знижуються серцевий індекс, індекс об’єму пульсу і частота пульсу. Одночасне внутрішньовенне введення верапамілу може призвести до зупинки серця. Доцільно застосовувати ВАЗОКАРДИН з діуретиками чи з похідними гідралазину, що потенціює гіпотензивну дію. Аддитивна дія комбінації ВАЗОКАРДИНУ з нітрогліцерином використовується для лікування чи профілактики стенокардії (Верткин А.А., 1996; Нікула Т.Д. та співавт., 1998). При одночасному застосуванні з препаратами наперстянки підвищується антиаритмічна дія у разі суправентрикулярної тахікардії. Комбінація хінідину і метопрололу у низьких дозах також сприяє посиленню антиаритмічної дії і зменшенню вираженості небажаних ефектів хінідину.

Із побічних ефектів виявлялись брадикардія, головний біль, нудота, швидка втомлюваність. Характер симптомів та їх частота статистично наближались до отриманих в результаті багатоцентрових досліджень ВАЗОКАРДИНУ, проведених у Чехословаччині (табл. 2).

Таблиця 2

Частота розвитку побічних ефектів (Пекелски П., 1989)

Брадикардія

14,5%

Головний біль, запаморочення

6,5%

Нудота, блювання

4%

Загальна слабкість, швидка втомлюваність

1,7%

Шкірна реакція

1,4%

АV-блокада І ступеня

1,4%

Артеріальна гіпотензія

1%

Депресія, безсоння

0,5%

Висновки

1. Препарат ВАЗОКАРДИН є сучасним блокатором b-адренорецепторів із встановленою у численних багатоцентрових дослідженнях гіпотензивною, антиангінальною, антиаритмічною дією.

2. Препарат можна з успіхом використовувати у хворих для вторинної профілактики інфаркту міокарда, лікування застійної серцевої недостатності (при призначенні препарата за схемою).

3. Препарат низькотоксичний, а побічні ефекти, що виникають внаслідок його застосування співставні з такими інших препаратів метопрололу.

Посилання

  • 1. Сравнительная эффективность метопролола и дилтиазема. Кардиология, 6: 99–105.
  • 2. Bristow M.R. (1993) Pathophysiologic and pharmacologicrationalest clanical management of chronic heart failure with b-blockagents. Amer. J. Cardiol, 71: 12–22.
  • 3. Bristow M.R., Gilbert E.M., Olsen S. et al. (1995) Lomg-term metoprolol therapy icreases myocardinal B-adrenergic receptor derelative to placebo controls. J. Amer. Coll. Cardiol, 21: 101A.
  • 4. Eichhorn E.J., Heesch C.M., Risser R.C. (1995) Pedictors of systolic diastolic improvement in patients with delated cardiomyopathy treated with metoprolol. J. Amer. Coll. Cardiol., 71: 154–162.
  • 5. Erlebacher J.A., Bhardway M., Suresh A. et al. (1995) b-block treatment of b-blocker treatment of idiopathic and ischemic dilated cardiomyopathy patients with ejection fraction < 20%. Amer. J. Cardiol., 71: 1487–1488.
  • 6. Hall J.A., KaumannA.J., Brown M.J. (1990) Selective b1-adrenoreceptors blockade enchances positive inotropic responses to endogene catecholamines mediated through b2-adrenoreceptors in hypоatrial myocardium. Circ. Res., 66: 1610–1623.
  • 7. Hammond H.K. (1993) Mechanisms for myocardial b-adrenergic receptor desensitization in heart failure. Circulation, p. 652–654.
  • 8. Hershberger R.E., Bristow M.R. (1998) Heart Failure, 6: 230–238.
  • 9. Longabaugh J.P, Vatner D.E., Homcy C.I. (1986) The b-adrenoreceptor/adenilate cyclase system. The heart and cardiovascular system. N.Y.: Raven Press, p. 1097–1118.
  • 10. Makino N., Masutumo K., Hata T., Yanaga T. (1993) Effet of metoprolol on the b-adrenoreceptor density of lymphocytes in patients dilated cardiomyopathy. Amer. Heart J., 125: 1311–1315
>КЛИНИКО-ФАРМАКОЛОГИЧЕСКИЕ ОСОБЕННОСТИ ПРИМЕНЕНИЯ ВАЗОКАРДИНА (МЕТОПРОЛОЛА) У ПАЦИЕНТОВ С ИШЕМИЧЕСКОЙ БОЛЕЗНЬЮ СЕРДЦА И АРТЕРИАЛЬНОЙ ГИПЕРТЕНЗИЕЙ

Чекман Иван Сергеевич, Свинцицкий А С, Бондур В В, Войтович Н С, Подолец Т Т, Загородний М И, Легкобит Т И

Резюме. В статье на основании анализа литературы и собственного опыта приведены данные об эффективности блокаторов b-адренорецепторов вообще и, в частности, ВАЗОКАРДИНА (метопролола) у пациентов с ишемической болезнью сердца и артериальной гипертензией. Результаты исследования свидетельствуют о высокой эффективности этого препрата при лечении больных с данной патологией, также отмечено развитие небольшого количества побочных эффектов.

Ключевые слова: ишемическая болезнь сердца, гипертоническая болезнь, лечение, b-адренорецепторы, метопролол, ВАЗОКАРДИН

>CLINICAL AND PHARMACOLOGICAL PARTICULARITIES OF APPLICATION OF VASOCARDIN (METOPROLOLUM) IN PATIENTS WITH ISCHEMIC HEART DISEASE AND HYPERTENSION

Checkman Ivan S, Svintsitsky A S, Bondur V V, Voytovych N S, Podolets T T, Zagorodny M I, Legkobit T I

Summary. Based on the analysis of the literary data and the authors’ own experience, the readings on the efficacy of b-adrenoreceptors blockers in general and Vasocardin (metoprololum), in particular, in patients with ischemic heart disease and hypertension are presented in the article. Results of the study have shown high efficacy of Vasocardin (metoprololum) in treatment of patients with above mentioned pathology as well as low amount of side effects.

Key words: ischemic heart disease, hypertension, treatment, b-adrenoreceptors, metoprololum, Vasocardin