Україна отримала майже 700 тис. доз вакцини від поліомієліту

4 жовтня 2022 о 12:03
415

Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) доставив в Україну 600 тис. доз оральної вакцини від поліомієліту (ОПВ) та 99 720 доз інактивованої (ІПВ). Україна отримала вакцини безоплатно як гуманітарну допомогу.

Коментар Ігоря Кузіна

«Майже рік тому ми зафіксували спалах поліомієліту в Україні, згодом у якості реагування ми розпочали додаткові раунди з імунізації. Наразі загроза поширення поліомієліту нікуди не зникла, навпаки, через вторгнення росії вона зросла ще більше. Саме тому наш пріоритет — забезпечити можливість щеплення всіх дітей, які цього потребують. Я вдячний нашому постійному партнеру — Дитячому фонду ООН (ЮНІСЕФ) за систематичну допомогу нашій країні та її майбутньому», — зазначив заступник міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Закупівля стала можливою завдяки фінансовій допомозі Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Уряду Японії.

Коментар Мурата Шахіна

«Українська система охорони здоров’я стикається з неймовірними викликами. Разом із партнерами ми працюємо над тим, щоби попри війну діти й дорослі в Україні вчасно отримували захист від інфекційних хвороб. Спалах поліомієліту в країні триває: якщо ваша дитина пропустила щеплення від поліомієліту, будь ласка, надолужте пропущене якнайшвидше», — зазначив голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні Мурат Шахін.

Наразі вказана вакцина розподілена та розвезена по регіонах. Зокрема, Одеська та Київська області отримали близько 24 тис. доз вакцини ОПВ, Дніпропетровська — понад 28 тис., Харківська — 18 тис., більше 15 тис. отримали Вінницька та Волинська області.

Про поліомієліт

Поліомієліт — високоінфекційне захворювання, спричинене вірусом поліомієліту, який уражує нервову систему та може призвести до паралічу або навіть смерті. Параліч може настати на все життя, і багато жертв поліомієліту отримують інвалідність через це захворювання. 5–10% паралізованих помирають через ураження дихальних м’язів.

Вірус поліомієліту дуже заразний. В абсолютній більшості випадків носіїв поліомієліту, які поширюють його, неможливо виявити — через відсутність будь-яких ознак хвороби. Поліомієліт передається від дитини до дитини та може інфікувати їх без жодних симптомів, поки не призведе до паралічу однієї нещепленої дитини.

Захворіти на поліомієліт можуть усі невакциновані — і дорослі, і діти.

Ліків від поліомієліту не існує, але йому можна ефективно запобігти за допомогою вакцинації.

Є два типи безпечних та ефективних вакцин:

  • інактивована поліомієлітна вакцина (ІПВ), що вводиться шляхом ін’єкції;
  • оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ) — дві краплі в рот.

За українським календарем щеплень дитина отримує 6 доз вакцини від поліомієліту: у віці 2 міс, 4 міс, 6 міс, 18 міс, 6 і 14 років.

Два перші щеплення виконуються вакциною ІПВ (внутрішньом’язова ін’єкція), решта щеплень зазвичай — вакциною ОПВ (краплі в рот). ОПВ — це жива вакцина, до складу якої входять живі ослаблені віруси поліомієліту. Завдяки цій вакцині формується в тому числі й місцевий імунітет у кишечнику, що перешкоджає подальшому поширенню вірусу.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами phc.org.ua