Розроблено Положення про інформаційний простір системи крові

3 жовтня 2022 о 15:21
624

Міністерством охорони здоров’я України на громадське обговорення пропонується проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Питання інформаційного простору системи крові», розроблений з метою створення правових умов для формування та реалізації узгодженої інформаційної політики у сфері донорства крові та компонентів крові, функціонування системи крові.

Мета

Проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Питання інформаційного простору системи крові» (далі — проєкт акта) розроблений з метою створення правових умов для формування та реалізації узгодженої інформаційної політики у сфері донорства крові та компонентів крові, функціонування системи крові.

Обґрунтування необхідності прийняття акта

Проєкт акта розроблено на виконання завдань 1413 «Створення механізму відстеження переміщення крові та її компонентів» (частково) і 1417 «Формування механізму періодичної звітності щодо якості і безпеки крові та її компонентів» Плану заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 жовтня 2017 р. № 1106.

Проєкт акта регулюється зобов’язаннями України у сфері європейської інтеграції, передбаченими в рамках глави 22 «Громадське здоров’я» розділу V «Економічне та галузеве співробітництво» Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони (далі — Угода про асоціацію), якою передбачено зміцнення системи охорони здоров’я України та її потенціалу у сфері інфекційних хвороб, служб крові, трансплантації тканин і клітин, а також тютюну (стаття 428 Угоди про асоціацію).

Окрім цього, статтею 17 Закону України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» передбачено, що електронна система охорони здоров’я та інтегровані з нею інформаційно-комунікаційні системи забезпечують виконання, крім іншого, функцій, пов’язаних із донорством крові та компонентів крові. При цьому законом не передбачено, які саме інформаційно-комунікаційні системи інтегруються з електронною системою охорони здоров’я, а також виконання яких саме функцій вони забезпечують.

Зважаючи на це, наявна потреба у створенні та впровадженні в експлуатацію інформаційно-комунікаційної системи донорства крові, а також у розробці та впровадженні технологічних змін (модифікації) електронної системи охорони здоров’я з метою забезпечення виконання нею функцій, пов’язаних з донорством крові та компонентів крові. Разом з цим існують ризики побудови недостатньо ефективної архітектури інформаційно-комунікаційних систем, які забезпечують виконання функцій, пов’язаних із донорством крові та компонентів крові, значних витрат часу та фінансових ресурсів на їх створення чи модифікацію, зокрема через юридичну невизначеність відповідних завдань для суб’єктів, які беруть участь у створенні та модифікації таких систем.

Крім того, є критично важливими створення інформаційного простору системи крові, який забезпечуватиме взаємодію суб’єктів, а також процесів та механізмів обробки даних у сфері донорства крові та компонентів крові; забезпечення обліку та автоматизації процесів у сфері донорства крові та її компонентів; розмежування між різними державними та недержавними суб’єктами функцій з використання інформаційно-комунікаційної системи донорства крові та електронної системи охорони здоров’я для забезпечення виконання функцій, пов’язаних з донорством крові та компонентів крові; розмежування між інформаційно-комунікаційною системою донорства крові та електронною системою охорони здоров’я функцій, пов’язаних з донорством крові та компонентів крові, виконання яких забезпечуватимуть зазначені системи.

Основні положення проєкту акта

Проєктом акта пропонується затвердити Положення про інформаційний простір системи крові, яке визначає завдання інформаційного простору системи крові, його суб’єктів та їх функції, а також інформаційно-комунікаційні системи, які використовуються в інформаційному просторі системи крові, та функції, виконання яких забезпечують такі системи; внести зміни до Порядку функціонування електронної системи охорони здоров’я, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2018 р. № 411 «Деякі питання електронної системи охорони здоров’я», для визначення функцій, пов’язаних з донорством крові та компонентів крові, виконання яких забезпечуватиме електронна система охорони здоров’я.

Зміни, що вносяться до Порядку функціонування електронної системи охорони здоров’я

Положення про інформаційний простір системи крові

Довідка (acquis ЄС)

Повідомлення про оприлюднення

Пояснювальна записка

АРВ

Додаток 1 до АРВ

Додаток 2 до АРВ

Додаток 3 до АРВ

Додаток 4 до АРВ

Порівняльна таблиця

Куди надавати пропозиції

Пропозиції та зауваження щодо проєкту акта необхідно надсилати протягом 30 днів з дати публікації на адресу МОЗ у письмовому або електронному вигляді у формі порівняльної таблиці за адресою: вул. Грушевського, 7, м. Київ, 01601, Директорат з розвитку цифрових трансформацій в охороні здоров’я, тел.: (044) 253-33-31, e-mail: [email protected].

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua