На відновлення медичної системи знадобиться 14,6–20 млрд євро

3 жовтня 2022 о 15:16
412

Аби відновити медичну систему від наслідків війни, Україні знадобиться 14,6–20 млрд євро. При цьому масштабний процес відновлення має розпочатися вже зараз, щоб в найкоротші терміни відбудувати медичну інфраструктуру та відновити доступ населення до необхідних медичних послуг. Такі цифри озвучив заступник міністра охорони здоровʼя Олексій Яременко під час виступу на Healthcare Facilities Symposium & Expo, що проходив цими днями в місті Лонг-Біч, США.

Він зазначив, що понад 7 міс війни не було жодного дня, щоб росія не завдавала ударів по нашій медичній системі. З моменту повномасштабного вторгнення країна-терорист вбила 23 українських медики та ще 61 поранила. Також окупанти пошкодили або повністю зруйнували 1035 медичних закладів.

Коментар Олексія Яременка

«Це цифри втрат за 7 міс війни, в які складно повірити. Але ще важче повірити, що все це відбувається у 2022 р. в самому центрі Європи. Попри це, кожного дня Україна демонструє світові приклад надзвичайної незламності. Навіть у війну ми працюємо над Планом відновлення медичної системи, залучаємо ресурси для відбудови та відновлюємо пошкоджені лікарні. Адже ні в кого немає сумнівів у тому, що Україна переможе, і необхідно розпочати її відбудову якомога раніше. Попередньо на відновлення медичної системи, яку своїми кулями та ракетами понівечила росія, нам потрібно близько 14,6 млрд євро», — зазначив заступник міністра охорони здоров’я.

Україна й надалі розраховує на підтримку міжнародних партнерів, які активно долучаються до відбудови медичної інфраструктури в регіонах, де вона зазнала найбільших втрат.

О. Яременко також нагадав, що наразі МОЗ втілює в життя наступний етап медичної реформи — формування спроможної мережі лікарень. Тому всі медичні заклади будуть відновлюватися з урахуванням госпітального планування.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua