Профільний комітет Верховної Ради підтримав проєкт бюджету на 2023 р.

3 жовтня 2022 о 11:09
677

Комітет Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування (далі — Комітет) на своєму засіданні 28 вересня 2022 р. підтримав проєкт Закону України про Державний бюджет України на 2023 р. в частині охорони здоров’я (реєстр. № 8000).

Бюджет на охорону здоров’я на 2023 р.

Голова Комітету Михайло Радуцький під час розгляду проєкту закону наголосив, що бюджет на 2023 р. — це бюджет країни, що воює.

«Тому пріоритет фінансування нам зрозумілий. Однак охорона здоров’я залишається серед основних пріоритетів держави поряд з національною безпекою і обороною та соціальним захистом населення», — підкреслив Михайло Радуцький.

Він зазначив, що загальні видатки Державного бюджету на охорону здоров’я дещо зменшилися порівняно з минулим роком, проте Уряд максимально намагався зберегти обсяги фінансування галузі.

Заступник міністра охорони здоров’я України Петро Ємець поінформував, що бюджет на охорону здоров’я становить 206 млрд грн (3,2% ВВП). Він менший, ніж план 2022 р., який становив 221 млрд грн. При цьому він наголосив, що видатки на заробітну плату в закладах охорони здоров’я та на комунальні послуги не зменшуватимуться.

М. Радуцький зазначив, що, за словами міністра фінансів України Сергія Марченка, при збільшенні надходжень донорських коштів та у разі повернення до нормального життя бюджет буде переглядатися та збільшуватися.

Зміни до бюджетного кодексу

Також народні депутати підтримали проєкт закону України про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо актуалізації та удосконалення деяких положень (реєстр. № 8035), який системно пов’язаний з проєктом Державного бюджету на 2023 р., з пропозиціями Комітету.

Голова Комітету М. Радуцький рекомендував виключити положення, яким нівелюються встановлені законом про державні фінансові гарантії вимоги щодо фінансування Програми медичних гарантій на рівні, не нижчому ніж 5% ВВП, та розрахунку тарифів на медичні послуги з урахуванням компонента оплати праці медиків не менше 250% середньої заробітної плати.

Протидія ВІЛ

Народні депутати також розглянули проєкт закону України про внесення змін до Закону України «Про протидію поширенню хвороб, зумовлених вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), та правовий і соціальний захист людей, які живуть з ВІЛ» щодо застосування сучасних підходів до профілактики, тестування і лікування ВІЛ-інфекції відповідно до керівних документів ВООЗ (реєстр. № 6364).

Голова підкомітету з питань забезпечення епідемічної безпеки, боротьби із ВІЛ/СНІД та соціально небезпечними захворюваннями, народний депутат Лада Булах зазначила, що прийняття законопроєкту дозволить налагодити ефективну систему протидії ВІЛ, сприятиме ранній діагностиці ВІЛ-інфекції і дестигматизує осіб, які живуть з ВІЛ.

Комітет рекомендував Верховній Раді України прийняти за основу проєкт Закону України реєстр. № 6364 за результатами розгляду в першому читанні.

Психічне здоров’я

Крім того, депутати підтримали проєкт закону України про вихід з Конвенції про передачу осіб, які страждають на психічні розлади, для проведення примусового лікування (реєстр. № 0168), поданий Президентом України.

Як поінформував М. Радуцький, законопроєктом Президент України пропонує вийти державі Україна з цієї Конвенції з огляду на те, що сторонами Конвенції є країни СНД, а координатором СНД дотепер залишається росія, яка веде війну проти України, а також враховуючи низьку інтенсивність правових відносин України з державами — учасницями в цій сфері.

Також депутати затвердили звіт про роботу Комітету в період сьомої сесії.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами komzdrav.rada.gov.ua