Серцево-судинні захворювання: які медичні послуги мають надаватися безкоштовно

29 вересня 2022 о 13:46
1134

29 вересня — Всесвітній день серця. Тож ділимося корисною інформацією від Національної служби здоров’я України (НСЗУ) щодо медичних послуг, які можна отримати пацієнтам із серцево-судинними захворюваннями в рамках Програми медичних гарантій.

  1. Профілактика та лікування серцево-судинних захворювань включена до Програми медичних гарантій. Пацієнти, які мають симптоми або вже діагностоване серцево-судинне захворювання, або намір запобігти виникненню цих захворювань, перш за все мають звертатися до свого сімейного лікаря. Звичайно, якщо мова не йде про стан, який загрожує життю. Тоді потрібно викликати швидку.
  2. Лікар первинної ланки може допомогти у профілактиці та лікуванні серцево-судинних захворювань. Виміряти артеріальний тиск, оцінити загальний серцево-судинний ризик за шкалою SCORE, при потребі направити на електрокардіограму, аналіз крові, зробити швидкий тест на тропонін. Також сімейний лікар може виписати направлення на консультацію до кардіолога або на ультразвукове дослідження серця.
  3. Дієвим способом контролю серцево-судинних захворювань є безперервне медикаментозне лікування. Саме для цього працює програма «Доступні ліки». Лікар виписує електронний рецепт, пацієнт — отримує потрібні йому ліки безоплатно або з невеликою доплатою.

На сьогодні програма «Доступні ліки» включає лікарські засоби для лікування серцево-судинних захворювань, а також для первинної та вторинної профілактики інфарктів та інсультів.

  1. Лікування інфаркту та інсульту є пріоритетними послугами в Програмі медичних гарантій–2022. НСЗУ уклала договори на лікування гострого мозкового інсульту з 254 медичними закладами, на лікування гострого інфаркту міокарда — із 67 закладами.

У медичному закладі пацієнту з інфарктом чи інсультом надаються безоплатно наступні послуги:

  • діагностика (комп’ютерна томографія (КТ), магнітно-резонансна томографія (МРТ), ангіографія, екстрені лабораторні дослідження);
  • проведення тромболітичної терапії (при інсульті), стентування (при інфаркті);
  • цілодобовий моніторинг стану пацієнта в реанімації;
  • медична реабілітація в гострий період;
  • лікарські засоби з Національного переліку основних лікарських засобів та витратні матеріали;
  • ліки та медичні засоби, які закуповуються централізовано за кошти бюджету (наприклад стенти);
  • харчування в стаціонарних умовах та ін.

Краще попередити розвиток тяжких хвороб, ніж долати їх наслідки. Найчастіше причинами серцево-судинних захворювань є, зокрема, шкідливі звички: куріння, надмірне вживання алкоголю, брак фізичної активності, нездорове харчування. Змінивши спосіб життя, можна уникнути ризику серцево-судинних хвороб.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами facebook.com/nszu.ukr