Як пройти МСЕК та відновити документи під час воєнного стану

27 вересня 2022 о 09:24
1834

Міністерство охорони здоров’я нагадує, що на період дії воєнного стану на території України процедура проведення медико-соціальної експертизи значно спрощена.

Які нормативні акти діють під час воєнного стану

На сьогодні медико-соціальні експертні комісії (МСЕК) продовжують роботу відповідно до нормативно-правових актів (зокрема постанов КМУ від 08.03.2022 р. № 225 та від 30.03.2022 р. № 390), які спрощують проходження експертизи у воєнний час.

На період дії воєнного стану МСЕК здійснює свої функції із забезпеченням принципу екстериторіальності. Крім того, експертиза проводиться за направленням лікарсько-консультативної комісії незалежно від місця реєстрації, проживання чи перебування громадян, які звертаються для встановлення групи інвалідності.

У разі коли особа звертається для встановлення інвалідності та не може прибути на огляд до МСЕК, комісія може приймати рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я.

Важливо, що в умовах воєнного часу п. 5 постанови КМУ від 03.12.2009 р. № 317 «Питання медико-соціальної експертизи» не застосовується. Саме цей пункт визначав причини інвалідності, за якими встановлення інвалідності заочно не проводилося.

За якими причинами інвалідність встановлюється заочно

Таким чином, наразі МСЕК мають право оглядати пацієнтів і приймати рішення заочно за такими причинами інвалідності, як:

  • трудове каліцтво;
  • професійне захворювання;
  • захворювання, одержане під час проходження військової служби і служби в органах внутрішніх справ, державної безпеки, державній пожежній охороні, органах і підрозділах цивільного захисту та Держспецзв’язку;
  • захворювання, пов’язане з впливом радіоактивного опромінення внаслідок аварії на ЧАЕС.

Усі ці причини інвалідності за потреби можуть розглядатися заочно. 

Як бути зі строком продовження інвалідності

Крім того, МОЗ нагадує, що у разі неможливості обстеження й оформлення направлення на МСЕК строк проходження повторного огляду для осіб з інвалідністю, у тому числі й дітей, який припав на період дії воєнного стану на території України, продовжується на строк не пізніше 6 міс після його припинення/скасування. Усі виплати та відповідні пільги зберігаються за особою до закінчення строку проходження повторного огляду.

Відновлення документів під час переїзду та евакуації

Ще одним важливим питанням є відновлення документів під час переїзду та евакуації, які були втрачені або загублені, у тому числі й медичні.

Отже, є декілька шляхів відновлення втрачених медичних документів, зокрема:

  1. У разі відновлення медичної документації, а саме: результати обстеження, лікування, проведених стаціонарних й оперативних втручань, а також реабілітаційних рекомендацій, — необхідно звернутися до сімейного або будь-якого іншого лікаря первинної ланки за місцем перебування. Лікар прийме рішення про відновлення медичних документів через електронну систему охорони здоров’я та/або проведе додаткові обстеження для відновлення подальшого лікування.
  2. У разі відновлення документів, які належать особі з інвалідністю, необхідно звернутися до органу соціального захисту, який володіє доступом до Централізованого банку даних осіб з інвалідністю і може надати особі з інвалідністю інформацію про групу і причину раніше встановленої інвалідності.
  3. Якщо мова йде про відновлення інших документів або про поновлення довідки МСЕК чи необхідність проходження медико-соціальної експертизи, особа може звернутися до МСЕК за місцем перебування, і лікарі МСЕК спільно з лікарями закладів охорони здоров’я підкажуть шляхи вирішення проблемних питань.

Усі МСЕК на підконтрольній Україні території працюють у штатному режимі та спільно з органами соціального захисту допомагають усім внутрішньо переміщеним особам у відновленні та отриманні втрачених документів.​

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua