Медикам на тимчасово окупованих територіях перераховується зарплата

23 вересня 2022 о 10:23
537

Медики, які працюють на тимчасово окупованих територіях України, продовжують отримувати українську заробітну плату. За словами заступника міністра охорони здоров’я Олексія Яременка, навіть у тимчасовій окупації медики в надскладних умовах, у частково зруйнованих лікарнях продовжують лікувати українських громадян, тож їм щомісяця перераховується заробітна плата.

Він додав, що ситуація з медичною допомогою на територіях, які тимчасово окупувала росія, залишається складною. Понад пів року окупанти блокують гуманітарні конвої з критично важливими ліками та медичними виробами. МОЗ систематично звертається до міжнародних гуманітарних організацій із проханням розблокувати гуманітарні коридори та дати можливість доставити на ці території життєво необхідні медикаменти.

Коментар Олексія Яременка

«Навіть перебуваючи в тимчасовій окупації, наші лікарні продовжують працювати. З початком повномасштабної війни ми змінили підхід до фінансування таких лікарень. Медичним закладам, які працюють в окупації, щомісяця перераховується 1/12 обсягу річного фінансування. Після деокупації Харківщини ми побачили, що цей підхід спрацював дуже ефективно, оскільки навіть під час окупації медичні заклади мали кошти для виплати заробітної плати медпрацівникам», — розповів О. Яременко в ефірі Національного телемарафону.

Він також додав, що з початку року середня зарплата лікаря в Україні зросла на 30% та наразі становить понад 24 000 грн. Зарплата медичної сестри зросла до понад 16 000 грн.

Водночас медичні заклади, які не можуть забезпечити виплату базової заробітної плати лікарям та медичним сестрам власним коштом, отримують пакет дофінансування від Національної служби здоров’я України.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua