Туберкульоз: закуплено сучасні рентгенапарати для трьох областей

18 серпня 2022 о 09:45
597

За підтримки проєкту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні» закуплено три цифрових портативних рентгенографічних апарати «FDR Xair (XD2000)» японського виробництва. Їх використовуватимуть у протитуберкульозних закладах Одеської, Київської та Чернігівської областей.

Як будуть використовувати

Придбані апарати сприятимуть активному виявленню туберкульозу на ранніх стадіях серед груп ризику та осіб, які мали контакт з хворими на туберкульоз. Таким чином, особи, які мали тісний контакт із хворими на туберкульоз і мають ризик захворіти на туберкульоз, зможуть пройти рентгенологічне обстеження поблизу місця проживання під час попередньо організованих візитів мобільних рентгенбригад.

Для того щоб почати користуватися цим обладнанням, медичним закладам потрібно отримати ліцензії на його зберігання та використання. Для цього проєкт USAID супроводжує процес підготовки та подання пакета документів.

Відбувається також і навчання медичних працівників правильному використанню апарата. Йдеться про тренінги та інструктаж для рентгенологів та рентгенлаборантів.

Важливо, що портативний 3,5-кілограмовий пристрій можна використовувати не лише в будь-якій будівлі, а й просто неба, що дає змогу обстежувати більше людей, які цього потребують, зокрема тих, хто не має доступу до лікарні.

Чергова закупівля проєкту USAID «Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні» продовжує слідувати головній меті — робити послуги з лікування туберкульозу доступними для всіх, хто їх потребує. В умовах війни, яку розв’язала росія, проєкт продовжує допомагати системі охорони здоров’я України та забезпечувати здоров’я й безпеку громадян.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua